Emberi hiba okozta az olajszennyezést a San Francisco-öbölben

2007.11.11. 08:21
Az előzetes vizsgálatok szerint emberi mulasztás idézte elő azt a hajóbalesetet, amely az utóbbi csaknem húsz év legsúlyosabb olajszennyezéséhez vezetett a San Francisco-öbölben.

A parti őrség közlése szerint kommunikációs problémák voltak a dél-koreai hajó kínai legénységének tagjai és a révkalauz között. Maga a puszta tény, hogy a hajó egy rögzített tárgynak ütközött, nyilvánvalóan bizonyítja, hogy kommunikációs probléma lépett fel - mondta Andrew Wood, a parti őrség parancsnoka szombaton.

Még tisztítják

A Cosco Busan nevű hajó szerdán kifelé tartott az öbölből, amikor nekiütközött a San Franciscót Oaklanddel összekötő híd - a 7,2 kilométer hosszú San Francisco-Oakland Bay Bridge - egyik pillérének. Az ütközés következtében megrongálódott két üzemanyagtartály, és több mint 219 ezer liter nehézgázolaj ömlött a vízbe. Szombat reggelig csak 75 ezer liter olajat sikerült begyűjteni a vízből, és a tisztogató művelet még hetekig vagy akár hónapokig is tarthat.

Olajfolt úszik a San Franciscói-öbölben, az Alcatraz-sziget mellett

Az öböl forgalmát ellenőrző parti őrség a kínai legénység és az amerikai révkalauz közötti kommunikáció mellett vizsgálja a révkalauz és a forgalom irányítását végző szolgálat közötti beszélgetést is. Meg nem erősített hírek szerint a szolgálat röviddel a baleset bekövetkezte előtt figyelmeztette a hajót irányító révkalauzt, hogy probléma van az útvonallal és a sebességgel. A révkalauz viszont állítja, hogy a hajó műszerei szerint a helyes útvonalon haladt.

Arnold Schwarzenegger, Kalifornia kormányzója rendkívüli állapotot hirdetett ki pénteken a San Francisco-öböl térségére. Az olajfolt már a baleset helyszínétől húsz kilométerre is eljutott. Az olaj összeszedésével szombat óta húsz különleges mentőhajó foglalkozik. Környezetvédők mentik a vízi madarakat: több száz szárnyast szedtek össze és tisztítottak meg az olajtól, de legalább hatvan madár elpusztult.

Az Egyesült Államok partjainál 1989 márciusában történt a legnagyobb környezeti katasztrófa: Alaszka partjainál zátonyra futott és elsüllyedt az Exxon Valdez tankhajó. Az Alaszkai-öböl északi részén lévő Prince William tengerszoros bejáratánál bekövetkezett baleset következtében 42 millió liter nyersolaj ömlött a tengerbe, mintegy 2 ezer négyzetkilométernyi tengerfelületet borítva be.