220 000 liter olaj a San Francisco-i öbölben

2007.11.09. 07:08
Balesetet szenvedett egy dél-koreai olajszállító tartályhajó csütörtökön a San Francisco-i öbölben. A tankerből 220 ezer liter olaj ömlött a tengerbe.

220 ezer liter olaj ömlött csütörtökön egy dél-koreai tartályhajóból a San Francisco-i öböl vízébe. A Cosco Busan nevű tanker egy híd pillérének ütközött, a hajó oldala több méter hosszú szakaszon felszakadt, közölte az amerikai parti őrség. Egyelőre 30 ezer liter mérgező anyagot sikerült kiszivattyúzni a vízből.

Az olajszenny egy része a parti sziklákra és fövenyre mosódott

A hídban, a Bay Bridge-ben, amely San Franciscót köti össze Oakland városával, nem keletkezett különösebb kár. A balesetet az okozhatta, hogy a Hanjin szállítméányozási cég hajója, amely nem sokkal a baleset előtt futott ki az oaklandi kikötőből, sűrű ködbe került, és a rossz látási viszonyok miatt a legénység a hídpillérnek vezette a vízi járművet.

Az illetékesek szerint azonban nem zárható ki, hogy emberi mulasztás okozta a balesetet, hiszen az öbölben hatalmas a hajóforgalom és eddig igazán kevés hasonló baleset történt. Ráadásul a hajókon lennie kell radarnak is, ami segít a ködben való tájékozódásnál is.

A környezetvédelmi hatóságok megkezdték a szennyezettség mértekének a felmérését. Az öböl vízén olajfolt keletkezett, amely körbe veszi Alcatrazt, az egykori híres börtönszigetet és a kaliforniai nagyváros egyik jelképét, a Golden Gate hidat is.

Az olajszenny egy része a parti sziklákra és fövenyre mosódott, a helyi hatóságok be is záratták a környező strandokat. A baleset után nem sokkal máris huszonhat olyan tengerparti madárra bukkantak, amelyek az olajfolt rabságába kerültek, közülük hat már el is pusztult.

Olajfolt úszik a San Franciscói-öbölben, az Alcatraz-sziget mellett

Az olajfolt ugyan jóval kisebb, mint az "etalonnak számító" Exxon Valdez okozta dél-alaszkai környezeti katasztrófa szennyezése, de az öböl tiszta, kék vizére, a Golden Gate pazar környezetére, strandjaira büszke San Franciscót igen érzékenyen érinti a mostani károkozás.