Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Háborúra készültek, békét kötöttek az ercsi cigányok

2007.06.29. 19:50
A napok óta tartó háborús hangulat ellenére végül nem csapott össze két, több száz fős család pénteken a Fejér megyei városban. Az ellenséges családok vezetőit egy asztalhoz ültették, a polgármester, a dunaújvárosi rendőrkapitány, a megyei vajda, az országos vajda békéltette a haragosokat. Precedens értékű kézfogás, hatása még kétséges.

– A hatos út másik felén, a cigánysoron gyülekeznek, arra balhézik a két család, a Dózsa György úton, ott, ahol a tűzoltószertárat bontják, arra menjenek – mondja egy középkorú férfi, akit Ercsi polgármesteri hivatalának szomszédságában állítunk meg. A Fejér megyei városról pénteken jött a hír, hogy két család közti rendkívül feszült a viszony, és emiatt napok óta fokozott a rendőri jelenlét, a Rebisz bevetési egysége készenlétben áll, és hogy az egyik család hétszáz rokont csődít Ercsibe a dolgok rendezése végett.

A félig már lebontott tűzoltószertár szomszédségéban körülbelül tucatnyian vitatkoznak. Többen Kállai Csabával, az ellentmondásos körülmények közt megválasztott országos cigányvajdával tárgyalnak, mások Kolompár Ernővel, a Fejér megyei vajdával egyezkednek, Szabó Tamás József polgármester épp az egyik tévétársaságnak nyilatkozik, a helyzet kissé zavaros, de viszonylag békés, ami persze annak is köszönhető, hogy csak az egyik család tagjai vannak jelen.

– Mind a két fél békülni akar, ez csak egy kis föllázadás volt - mondja Kállai kérdésünkre, hogy mi várható Ercsiben. – Én most megkértem a két család fejét, Góman Antit és Balog Sándort, hogy hagyjanak fel a háborúskodással. Ha ezután mégis történik valami incidens, akkor a cigányok törvényével kerülnek szembe, összeül a vének tanácsa, és az isten mentse azt az embert, akire 19 megye vajdái rámondják az ítéletet.

– Ezerötszáz roma él városunkban. Nagy többségében békésen élnek, néha persze összeütközésbe kerülnek a törvénnyel – vázolja a kialakult helyzetet a polgármester. - Most a tűzoltószertár miatt van a feszültség a két család közt.

Körbekérdezve a helyszínen lévőket, első körben annyit tudunk meg, hogy hét elején Gómanék közül páran el akartak vinni a bontási anyagból pár vasat, mire a szomszédan lakó egyik Balog rájuk szólt, hogy ne tegyék, mert az nem az övék. Másnap többen rátámadtak egy másik Balog rokonra – Jakab Józsira – megverték és elvették a pénzét. A verés miatt feljelentés született, a hangulat pedig egyre paprikásabbá vált a város nyugati felében. A hét közepén odáig fajult a hangoskodás és az ellenségeskedés, hogy a rendőrség erősítést kért a Rebisztől.


Képek a helyszínről (Fotó: Huszti István)

– Többször is kértük őket, hogy béküljenek ki, de nem hallgattak ránk – emlékszik vissza Szabó Tamás József a hét eleji eseményekre. – Kértük a megyei vajdát, hogy segítsen, de végül a fővajdát kellett idehívnunk, hogy tegyen valamit. Őt végülis a cigányok választották, ha rá nem hallgatnak akkor senkire. Mindkét családban nagy a rokonság, ilyenkor gyorsan megy a hír szerte az országba, így jött össze a hétszáz fős békéltető rokoni különítményről a hír – magyarázza a polgármester.

– Engem a dunaújvárosi kapitány értesített kedden, hogy baj van, feszült a légkör, és nem békülnek a felek. Én hívtam Sándor Miklóst, a megyei főkapitányt és beszéltem a polgármester úrral, hogy találjunk valamilyen közös megoldást – meséli Kolompár Ernő, a Fejér megyei cigányvajda. – Sajnos Fejér megyében több incidens is volt az utóbbi időben, de eddig mindig sikerült részemről a békítés. Hála az országos vajdának és a polgármester úr nagyon pozitív hozzáállásának, nem lett ma verekedés, nem lett öldöklés, hála az istennek megoldottuk ezt a feszült lincshangulatot itt Ercsiben is.

– Nem lesz itt béke sosem – ingatja fejét egy fiatal férfi, karján egy pár hónapos álombamerült gyerekkel. – Régi harag már ez, nem most lettünk rosszba. Voltak már itt verekedések, múltkor is vascsővel estek neki egy hetvenéves mamának. Nézzétek meg a Jakab Jóskát, úgy vágták a kerítéshez, hogy csak nyekkent, aztán meg elvették hatvanezer forintját. Gómanék persze sok mindent megtehetnek, benn vannak négyen is a kisebbségi önkormányzatban, mi meg hiába megyünk hozzájuk segítségért.

– Ha megint összeakadunk, akkor abból ölés lesz – mondja a mellette álló idősebb férfi, majd mutatja, hogy az épp heves telefonálásba merülő vajdától balra, egy autónak támaszkodva áll Jakab József, őt kérdezzük meg, hogy mi történt.

– A kisfiamat meg a kislányomat vittem volna boltba, hogy vegyünk nekik ruhát, amikor vagy tízen nekem estek. Ütöttek ahol értek, ki akarták verni a szemem – idézi vissza a hét eleji verést Jakab József, miközben mutatja sérüléseit. – Aztán elvették a pénzemet. Tettünk feljelentést a rendőrségen, de egész héten ment a fenyegetőzés, hogy így meg úgy.

A polgármester meg a fővajda közben autóba ül és elindulnak, irány a hivatal, hogy végre asztalhoz üljenek a haragos családok vezetői. A Fő utcán, a templom szomszédságában körülbelül öt rendőr várja a cigány vezetőket, meg a két családfőt. A polgármesteri hivatal parkolójába délután egyre fut be Kállai Csaba, Kolompár Ernő, az országos és a megyei vajda, jelen van már a városvezető, a dunaújvárosi rendőrkapitány, és Balog Sándor is egyik családbélijével. Góman Antalra vár mindenki. Az országos vajda telefonál. Eltelik egy negyed óra. Kállai megint telefonál.

– Menj el kérlek szépen Tóniékért – fordul a polgármesterhez. Szabó Tamás József autóba vágja magát és kikanyarodik a templom árnyékából. Kállai kérdésünkre elmondja, hogy még sosem hívták az országban sehova ilyen békéltetéshez. Tud róla, hogy például Heves megyében mindennaposak a nagy családi verekedések, de ha nem hívják, ő úgymond hivatalból nem megy.

Háromnegyed kettő előtt érkezik vissza a polgármester két utasával, Góman Antallal és feleségével. A békére készülő felek rendőri sorfal közt vonulnak be a hivatalba, a polgármesteri tárgyalóba. Az asztal körül operatőrök, fotósok, újságírók, az asztal két oldalán egymással farkaszemet nézve a Balogok és a Gómanok családfői, köztük a két vajda, oldalt szélen a polgármester és a rendőrkapitány ül. Mindenki a sosem látott békülésre vár.


Precedens lehet

Az országos vajd kezd beszélni, majd a két családfő bonyolódik szópárbajba, perceken keresztül ömlik belőlük a hangos szó – cigányul. A jelen lévők egy része számára érthetetlen szóáradatot a polgármester szakítja meg és kéri a feleket, hogy magyarul folytassák a beszélgetést. Erre Kállai veszi át a szót.

– Békességetek legyen meg köztetek, testvérekhez, cigányokhoz illő módon. Ne keresztezzétek ezután egymás útjait, éljetek úgy ahogy tudtok – hangzik a verdikt. Háromnegyed kettő után nem sokkal végre kezet fog a két családfő, miután abban kiegyeznek, hogy nem biztos hogy beszélgetni fognak a jövőben, de ha tehetik elkerülik egymást.

– Nem kell egymást puszilgatni, békén kell hagyni egymást – mondja a megyei vajda, majd mindenki kivonul a szobából, csak a dunaújvárosi rendőrkapitány marad.

– Múltba nyúló gyökerei vannak ennek a viszálynak, sok a sérelem mindkét oldalon – mondja Fekete Zsolt rendőr őrnagy. – Két hónapja meghalt egy Balog fiú, amikor autójával kisodródott az útról és az egyik Góman ház kerítésébe csapódott. Már akkor voltak villongások, hogy miért kellett azt a kerítést pont oda építeni. Aztán megrongálták az egyik család kocsiját, most meg volt ezen a héten ez a kifosztásos eset. De ez csak a jéghegy csúcsa, Ercsiben mindig is voltak gondok.

– A héten huszonnégy órás megerősített szolgálatban voltak a rendőrök, a Rebisztől 10-25 rendőr érkezett a városba. A hétvégére pedig fokozott ellenőrzésekkel készülünk, reméljük hogy nem lesz balhé. Ez a békéltető tárgyalás precedens értékű kell legyen, ha az országos vajda nem tud rendet tenni köztük, akkor... – Fekete Zsolt nem folytatja.

Fejér megyében a hétvégén több falunap, búcsú és vigadalom lesz, a rendőrök mindenütt ennek megfelelően készülnek a szombat estére. Ercsiben nem lesz semmiféle mulatság, Ercsiben a nyugalomnak örülnének a helybéliek. Az országos vajda talán most mérettetik meg igazán.