Erdélyi kaland

2000.07.17. 14:43
Sirály doktor szomorúan konstatálta, hogy ezzel a lakodalommal sem sikerült visszacsatolni Erdélyt. Valójában azonban ez nem is tartozott az ünnepség céljai közé, a nagyon sok evés, ivás és táncolás azonban igen. Az Index tudósítója Helgával, Sirállyal és a két Ritával indult Csíkszeredába, ahol mindannyian derekasan teljesítettek mindhárom versenyszámban.

Karaoke-sztárok
Az ifjú párnak, a csíkszeredai Fazakas Lehelnek és a jászberényi Baranyi Ritának ugyancsak kijutott az ünneplésből, az előző héten ugyanis Jászberényben tartották a polgári esküvőt és a hozzá tartozó lagzit, ezen a hétvégén pedig fél Csíkszereda a templomi esküvőre készült, melyet szintén komoly lakodalom követett.

Felkészülés

Az esküvő előtti délelőttöt Csíkszereda sétálóutcáján, a Tilos az Á kávézó teraszán töltöttük, ahol az előző este elfogyasztott almapálinkát próbáltuk pizzával felitatni. Eredetileg azt terveztük, hogy egy Kotormány nevű kis faluba kirándulunk, a napfény azonban lustává tette az arcszínük és szemdülledésük alapján is iguánákhoz hasonlatos társaságot. Így hát a Clandestinót hallgattuk és gyógysöröket ittunk, aztán szálláshelyünkön szép ruhát vettünk, és irány a templom.

Templomi áhítat rizzsel

Áhítat és rizs
A katolikus esküvőt a hagyományoknak megfelelően a csíksomlyói kegytemplomban tartották. A szertartás rendkívül ünnepélyes volt, a komolyságot kis csapatunk enyhítette, amikor a templomból kilépő párt beterítettük rizzsel. Úgy tűnik, a rizsdobálás egyelőre csak Amerikában és a divatot követő pesti esküvőkön divat, a lelkész ugyanis meglepődve és kissé szemrehányóan fordult felénk: ,,De hiszen ez étek!" - mondta.

Vacsora a Hotel Drakulában

A násznép ezután autókba ült és a lakodalom színhelyéül szolgáló Hargita szállóba indult, melyet mi sötét faburkolatai és homályos belső világítása miatt Hotel Drakulának kereszteltünk el. A Sirály család a Twin Peaks-be illő szállodában lakott, a három emeleten mindössze egy német házaspárral osztoztak. A szálló feltehetően a rendezvényekből és nem a szállóvendégekből él, a reggelihez ugyanis sem kenyérrel, sem tejjel nem tudtak szolgálni: száraz, pirított zsemle és Nescafé képezte a menü alapját.

Ivászati lehetőségek

Vidám fiatalok
Az esküvői vacsorát szerencsére nem ez a spártai egyszerűség jellemezte: délután hattól éjjel kettőig óránként követték egymást a fogások, a vendégeknek ezért ugyancsak derekasan kellett inni, ha be akartak rúgni. A tapasztaltabbak nem próbálkoztak borivással: Hargitán ugyanis nem terem meg a szőlő, a bort ezért egyéb, rejtélyes összetevőkből készítik. A helyi sör azonban remek, világos és barna változatban is létezik, Csíki sör névre hallgat. A bátrabbak a köményes pálinkát is megkóstolták, amelyet vendéglátóink előrelátóan likőr gyengeségűre higítottak. A színében Fantára emlékeztető ital leginkább karamellával ízesített ouzóra hasonlít. Bár ebből a leírásból másra következtethetünk, valójában finom ital, csak módjával kell fogyasztani.

Találós kérdések az útlezárásnál

A szállodába csak különböző próbatételek után érkezett meg a menet, melyet többször is feltartóztattak a helybéliek, felemelt kötéllel zárva el az utat. A vőlegénynek ilyenkor találós kérdésekre kellett válaszolnia, például, hogy milyen színű a menyasszony bugyija (ezt nem tudtuk meg), illetve, hogy melyik a tehén szőrösebb oldala (amerre a farkát lendíti). Végül két liter pálinkával kellett megváltani a továbbhaladási engedélyt. A happeninget nem csak a házaik elé kiálló helyiek nézték, hanem a templom melletti kórház teljes betegállománya, oldskool piros és zöld-fekete csíkos fürdőköpenyekben.

Karaoke night

Tánc a sötétben
Amikor épp nem a fogyasztással volt elfoglalva a násznép, akkor a helyi szalonzenekar eklektikus repertoárjára táncolt, amely a Kék Duna-keringőtől a Petróleumlámpáig terjedt, néhol megzenésített Petőfi-verseket is érintve. A zene azonban hirtelen elhallgatott: ,,Ellopták a menyasszonyt!" - jelentette be a násznagy. Rövid keresés után Lehel rábukkant Ritára, és ölben hozta be a terembe, váltságdíjul azonban egy nótát kellett elénekelnie.

Hagyományteremtő vőlegényrablás

A két Rita (akik nem azonosak a menyasszonnyal) megelégelte az események hagyománytisztelő, férfiuralta menetét, és az Index tudósítójával együtt úgy döntött: ellopják a vőlegényt. Egy óvatlan pillanatban megragadták Lehelt, és lecipelték a földszintre, hogy majd a hátsó lépcsőn térjenek vele vissza. Közben a násznagynak is bejelentették az ügyet, aki döbbenten tiltakozott: egy esküvőn csak egy szöktetés van! Rövid elemzés után azonban belátta, hogy a szabály a menyasszonyra vonatkozik: a vőlegény elrablására nem volt még precedens.

Így aztán egy dalért cserébe Rita is visszakapta Lehelt, akivel azonban előtte még megjártuk a Drakula szálló kivilágítatlan lépcsőházait, a feljárót keresve. Végül lifttel érkeztünk a bálterembe, ahol a menyasszony zenei kíséret és mindenféle előkészület nélkül, halált megvető bátorsággal lenyomta a ,,Jászberényi leány vagyok" kezdetű slágert. A tömeg ünnepelt, a három szöktetőnőnek pedig büntetésből ismeretlen szalontáncokat kellett járnia a menyasszony rokonaival.

Ajándékátadás éjfélkor

Rita sikerét a lelkész is megirigyelte, aki magához ragadta a mikrofont, és elénekelte az ,,Édesanyám, gyere ki a sírodból" kezdetú nótát, majd más egyebeket is. Később az előtérben láttuk, ahol a segédlelkésszel együtt ivott, cigarettázott, és disznó vicceket mesélt az egybegyűlteknek. A karaoke-este más helybéli sztárok fellépésével folytatódott, miközben kint lassan besötétedett, a népek pedig egyre jobban berúgtak. Éjfélkor elérkezett az ajándékok átadásának ideje: a legtöbben a hagyományos pénz-a-borítékban megoldást választották, de sokan hoztak különböző díszes papírba csomagolt tárgyakat is, melyek mibenlétéről azonban nem tudunk beszámolni, mivel a helyszínen nem nyitották ki őket.

Hazaindulás, másnap

Éjfél után újabb fogások következtek és a zenekar is töretlenül nyomta, a vendégek egy része azonban, köztük az Index tudósítója is, kissé megfáradt, és kénytelen volt visszavonulni szállására. A másnap az Alka-Seitzer gyár életmentő termékével kezdődött, amely a gyomorbántalmak mellett a fejfájást is enyhíti. A tervezett reggel nyolcas indulás helyett tízre került menetkész állapotba a csapat nőnemű része, ekkor megpróbálkoztunk Sirály felkeltésével, aki csukott szemmel rendkívül modortalan felszólításokkal válaszolt kezdeményezésünkre. Egy óra múlva azért őt is sikerült beimádkozni az autóba, majd a könnyű tizenkét órás út után este tizenegyre haza is értünk Budapestre.