Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Eretnekper egy amerikai katolikus pap ellen

2005.12.14. 11:13
Eretnekség címén indult per egy, a pápai csalhatatlanságot kétségbe vonó katolikus pap ellen az Egyesült Államokban.

A kaliforniai San Bernardino egyházmegyében működő Ned Reidy atya egy olyan felekezetbe lépett át, amely nem ismeri el a katolikus egyházfő tévedhetetlenségét, nőket is pappá szentel, melegektől sem tagadja meg a szentáldozást és a Vatikánhoz képest megengedőbb álláspontot képvisel a válás és a születésszabályozás kérdésében is, írja az MTI.

A pap nem jelent meg a keddi tárgyaláson az egyházi bíróság előtt, mert már nem tekinti magát katolikusnak, az ellene indított eljárást "középkori boszorkányüldözésnek" nevezte. Ugyanebben az egyházmegyében 2003-ban már lezajlott egy eretnekper, amelyben megfosztották papi tisztségétől Anthony Garduno atyát, mert a papok nősülését engedélyező gyülekezetet szervezett.

Titkos bíróság ítélkezik

Kánonjogi szakértők szerint napjainkban nagyon ritka az eretnekper, az Egyesült Államokban sem tudnak más esetről.

A Los Angeles Times szerint Reidy ügyében titkos bírósági testületet állított fel a katolikus egyház. Reidyt nemcsak eretnekséggel, hanem az egyház egységének megbontásával, skizmával is vádolják. Az idős, 69 éves pap öt éve hagyta ott a római katolikus egyházat, és önálló parókiát alakított ki. Később viszont csatlakozott egy olyan vallási tömörüléshez, amely hasonló szertartásokat tart, mint a katolikusok, de nem ismeri el a pápa főhatalmát, a papi nőtlenséget és az egyneműek együttélését sem tiltja.

Reidy ügyében az ítélet két héten belül megszületik, írja a kaliforniai lap. Az ítélkezés alapja egy 1983-ban született egyházi rendszabály lesz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!