Magyarországon kiszűrik a homoszexuális papnövendékeket

2005.11.30. 17:35
A magyarországi katolikus egyház szemében a homoszexuálisok alkalmatlanok a papi hivatásra. Az Öt Kenyér Keresztény Közösség a Homoszexuálisokért nevű szervezet szerint viszont az egyházi vezetők számára is rentábilisabb befektetést jelentene, ha nem csuklóból akarnák betiltani a melegkultúrát, hanem előtte megpróbálnák azt megismerni.

Kedden hivatalosan is nyilvánosságra hozták azt a dokumentumot, amelyben a Vatikán megerősíti korábbi álláspontját, mely szerint a homoszexuális cselekedetek komoly bűnnek számítanak, semmilyen körülmények között nem fogadhatóak el, mi több rendellenességnek tekinthetőek. Az utasítás ezzel szemben megköveteli a melegeknek kijáró tisztelet megadását, és hangsúlyozottan tiltja a melegek diszkriminálását. A szabályrendszer kimondja, hogy aktív homoszexuálisok és a homoszexuális kultúrát támogatók nem lehetnek papok. A Katolikus Nevelés Kongregációja, ami a Vatikán egy kormányszerve, megfogalmazta továbbá, hogy a homoszexualitás hajlamnak tekinthető, azonban ha valaki úrrá tud lenni rajta, beállhat a papi rend képzésébe.

Magyar Katolikus Egyház

A Magyar Katolikus Egyház honlapján a homoszexualitással kapcsolatban az alábbi elvek olvashatóak: „A hagyomány a Szentírásra támaszkodva - mely úgy mutatja be a homoszexuális kapcsolatokat, mint súlyos eltévelyedéseket - mindig vallotta, hogy "a homoszexuális cselekedetek belső természetük szerint rendetlenek". Ellentétesek a természetes törvénnyel. A nemi aktusból kizárják az élet továbbadását. Nem az igazi érzelmi és szexuális komplementaritásból származnak. Nincs olyan eset, amikor jóváhagyhatók lennének.” „E hajlam, mely objektíve rendetlen, többségük számára próbatétet jelent. Tisztelettel, együttérzéssel és gyöngédséggel kell fogadni őket. Kerülni kell velük kapcsolatban az igazságtalan megkülönböztetés minden jelét.”

Szerdahelyi Csongor a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtóirodájának vezetője az Indexnek elmondta, hogy a Vatikán által megfogalmazott irányelveket a püspöki kar magáénak vallja. Az elvek gyakorlati megvalósulásáról megkérdeztük Tuba Iván morál-teológust, aki Budapesten a Piarista Rendház szerzetese. Arra voltunk kíváncsiak, hogy hogyan derülhet ki egy növendékről homoszexualitása, és ennek milyen következményei lehetnek. Tuba elmondta, hogy Magyarországon a papneveldékben a rektor és a prefektus mellett egy spirituális, lelki igazgató is foglalkozik a növendékekkel. "Nehéz elképzelni, hogy a négy év tanulmányi idő alatt nem derül ki a spirituális vagy a gyóntató számára, ha egy növendék homoszexuális hajlammal rendelkezik" - véli Tuba. Ha erre a beszélgetések során fény derül, a növendéket diszkréten elbocsátják. Ekkor a növendék persze megpróbálkozhat azzal, hogy egy másik intézményben folytassa tanulmányait, de jó eséllyel ott is kiderülhet a titka. Ha azonban a növendék elrejti homoszexualitását és véletlenül, akár a szentelését követően derül ki, akkor fegyelmivel bocsátják el. A magyarországi katolikus egyház szemében ugyanis a homoszexuálisok alkalmatlanok a papi hivatásra.

Öt Kenyér Keresztény Közösség a Homoszexuálisokért

A Vatikán állásfoglalásáról megkérdeztük az Öt Kenyér Keresztény Közösség a Homoszexuálisokért (5KKKH) nevű szervezetet is. A közösség célja ugyanis, hogy támaszt nyújtson azoknak a melegeknek, akik keresztényként szeretnék megélni irányultságukat, hosszabb távon pedig arra törekszenek, hogy eloszlassák a társadalom szerintük téves előítéleteit.

Birtalan Balázsnak, az 5KKKH ügyvivőjének tettük fel a kérdést, hogy mit gondol a Vatikán kedden kiadott, homoszexualitással kapcsolatos álláspontjáról. Ő egy hosszabb, kész cikkel válaszolt. A cikk teljes szövegét nem áll módunkban lapjainkon közölni, Birtalan viszont ragaszkodott volna ehhez. Ha az Index csak részleteket közöl, "a számba adott mondatok ebben a formában csupán egy nyughatatlan kis buziaktivista széteső, inkoherens pampogásának hatnak" - írta blogjában. Ott publikálta is az írást, olvasóink is elolvashatják teljes terjedelmében.

Ha Indexnek írt válaszként nem is értelmezhetjük Birtalan gondolatait, annak véleményünk szerint nincs akadálya, hogy a blogján "Széljegyzet egy vatikáni dokumentumhoz" címmel nyilvánosságra hozott szövegből idézzünk:

"A cölibátus azonban a modern ember számára önmagában anakronisztikus, teljességgel érthetetlen képződmény - gyakran még a hívő katolikusok számára is."

"Érthető, hogy a papi pedofil botrányok kínosan érintették a hierarchiát. És mint minden botránynál, valakinek itt is el kell vinnie a balhét. Szomorú, hogy a bűnbak szerepe a melegekre lett kiosztva."

"A gyakorlat akkor csúszott félre, amikor egy idő után a kánonjog a kocsit fogta a ló elé: nem olyanok közül válogatták a papokat, akik eleve részesültek a cölibátus adományában, hanem a papoknak írták elő a cölibátust, függetlenül attól, hogy a papi hivatás mellé meghívta-e őket Isten a cölebsz életre."

"az egész problémakörben egyetlen dolog volt mindig is irreleváns: a szexuális orientáció. Ha valakinek nincs partnere, akkor édes mindegy, hogy aki nincs, az milyen nemű. Abban a pillanatban, hogy a nemlétező partner neme szemponttá növi ki magát, a történet már nem a papi tisztaságról szól, hanem egyszerű homofób boszorkányüldözéssé válik, alaptalan sztereotípiák tömkelegével spékelve."

"Valószínűleg az egyházi vezetők számára is rentábilisabb befektetést jelentene, ha nem csuklóból betiltani akarnák a melegkultúrát, hanem előtte pl. megismernék. Hogy mi az, úgy egyáltalán."