Ágnes
-1 °C
2 °C

Egyetemistát gyanúsítanak érettségiügyben

2005.05.13. 12:56
Őrizetbe vettek egy budapesti egyetemistát szerdán az érettségi tételek kiszivárogtatásának ügyében. Ügyvédje szerint a fiú a tételeket megszerző és továbbító "lánc közepén" helyezkedett el. Pénteken zajlott második kihallgatása, az ügyvéd reményei szerint megszüntetik az őrizetet, bár védence továbbra is gyanúsított marad.

Szolgálati titok megsértésével gyanúsítanak egy fővárosi egyetemista fiút, aki a gyanú szerint közreműködött abban, hogy az érettségi tételek idő előtt nyilvánosságra kerülhettek, közölte Bánáti János, a fiatalember egyik ügyvédje pénteken.

Az ügyvéd elmondta, a fővárosi egyetemista fiút szerdán vették őrizetbe, és a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai pénteken délelőtt kezdték meg második kihallgatását.

"Szolgálati titok megsértésével gyanúsítják, olyan értelemben, hogy részt vett a titoknak minősülő tételek továbbításában. Tehát nem ő szerezte meg, nem ő volt az a gyanúsítás szerint, aki ezt az internetre feltette, de valamilyen módon részt vett illetéktelen személytől a megszerzésben és a továbbadásban, ez a gyanúsítás tárgya" - mondta az ügyvéd.

A lánc közepén

Mint mondta, védence a tételeket nyilvánosságra hozó "lánc közepén helyezkedik el". Megjegyezte, hivatalosan eddig még nem tudnak róla, hogy más gyanúsítottja is lenne az ügynek. "A logika szabályai szerint" nyilván már mások is a rendőrség látókörébe kerültek az ügyben, tette hozzá.

Az ügyvéd arról nem tudott és nem is akart nyilatkozni, hogy a fiú beismerő vallomást tesz-e kihallgatáson. Reményei szerint a gyanúsítotti kihallgatás után, vélhetően néhány órán belül, megszüntetik a fiú őrizetét és szabadlábra helyezik, de továbbra is a büntetőeljárás terheltje marad.

A Nemzeti Nyomozó Iroda hétfőn rendelt el nyomozást szolgálati titok megsértése miatt ismeretlen tettes ellen, mert a napokban több érettségi tétel is idő előtt nyilvánosságra került. Sajtóértesülések szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal is bekapcsolódott a nyomozásba.