2024. június 15. 15:00
Magyarország 1
Svájc 3
RheinEnergieStadion I. forduló
2024. június 15. 18:00 ÉLŐ
Spanyolország 2
Horvátország 0
Olympiastadion I. forduló
2024. június 15. 21:00
Olaszország
Albánia

Érettségi botrány: neten a tételek

2005.05.09. 18:17
Már vasárnap elérhetőek voltak az interneten a hétfői magyarérettségi tételei. Az oktatási minisztérium feljelentést tett, a Nemzeti Nyomozóiroda nyomozást indított az ügyben. Az érettségi feladatsorról az sg.hu online magazin egyik fórumozója töltött fel egy képet az internetre. A képet még a délelőtt folyamán kimoderálták a fórumból.
Már vasárnap nyilvánosságra kerültek a magyarérettségi tételei, értesült a Magyar Televízió Este című műsora. (Az esetről a televízió Híradója is beszámolt). Az Oktatási Minisztérium illetékesei feljelentést tettek az ügyben a Nemzeti nyomozóirodánál, tudta meg az Index minisztériumi forrásokból. A minisztériumban nem tudták megerősíteni, hogy valóban nyilvánosságra kerültek a magyarérettségi tételei, a feljelentést a szóbeszédre alapozva tették meg. Mint mondták, az iskoláktól a nap folyamán semmilyen rendellenességről nem érkezett jelzés, így arról sem, hogy bárki előre tudta volna a tételeket. A tárca sajtótitkársága nem tudta megerősíteni az Index értesüléseit arról, hogy az ügyben válságstábot állítottak volna fel.

A Magyar Televízió Este című műsora már vasárnap este hozzájutott az érettségi tételsorhoz. A tévé nem fizetett a tételekért. A hírműsor értesülései szerint más tantárgyak tételei is kiszivároghattak.

Az Index az Oktatási Minisztériumból származó értesülései szerint "kizárt dolog", hogy újrairassák a magyarérettségit. Az Index értesüléseit a minisztérium később közleményében is megerősítette, mint írják, a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint kizárt az ismétlés.

Nyomozást indítottak

Az MTI értesülései szerint valamennyi középszíntű érettségi tétel elérhető az interneten, a középszintű matematika tételeket a hírügynökség értesülései szerint harminc-ötvenezer forintért kínálják megvételre. Az MTI értesüléseit az Oktatási Minisztérium nem tudta megerősíteni.

Horváczy Emese, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője az Indexnek azt mondta: szolgálati titoksértés gyanúja miatt indítottak nyomozást. Ennek részleteiről azonban nem nyilatkozott és azt sem árulta el, hogy kikérik-e az említett weboldal fórumán megjelent tételek megjelentetőjének adatait.

Pletykákból értesültek

Rossz minőségben, fekete csíkokkal

Az SG vonatkozó fórumán a jelek szerint a ThePartyFace nevű hozzászóló jelentette meg a 2113-as vagy a 2117-es hozzászólásban a magyar írásbeli feladatait, amelyek a fórumozók válaszai szerint igen rossz minőségben, fekete csíkokkal jelentek meg. Vykac felhasználó vasárnap 22:42-kor tette fel a kérdést a 2108-as hozzászólásban: "Nincs fent a neten a holnapi érettségi feladatsor?? :)" Néhány perccel később, 22:45 és 22:50 között már meg is kapta a választ, bár azóta ThePartyFace hozzászólásait egytől-egyig kimoderálták a topikból.

"Jóvan mester nem lehet mindenkinek 150 kontaktja... meg amúgyis leszarom mert bízok magamban" írja Franco ThePartyFace egyik kitörölt hozzászólására a 2128-ason. "Ez most milyen feladatsor?? Tedd már fel ami megvan!" - teszi fel a kérdést nem sokkal később vykac, aki úgy tűnik, lemaradt a lényegről.

Szántó Gabriella, az oktatási tárca sajtófőnöke az Indexnek elmondta, az iskolák semmilyen rendkívüli eseményt nem jelenetettek, pedig ha lett volna ilyen, arról kötelességük lett volna nyilatkozniuk.

Elmondása szerint déluttán kezdtek el a minisztériumhoz hírek, pletykák szállingózni arról, hogy korábban nyilvánosságra kerültek a tételek. A sajtófőnök szerint a tárca munkatársai ennek nem találták nyomát, de a biztonság kedvéért feljelentést tettek a Nemzeti Nyomozó Irodánál.

Szántó Gabriella megjegyezte, a nyomozóhatóság sürgős vizsgálatát követően döntenek arról, hogy mit tegyenek.

Tudják, ki volt

Az MTV értesülései szerint az sg.hu fórumában voltak elérhetőek a tételek.

"Ma 17 óra körül értesültünk róla, hogy tegnap éjszaka beszúrtak egy, állítólag az éretségi kérdéssorról készült képet a fórumunkba. A moderátorunk már délelőtt eltávolította a képet", mondta el az Indexnek Kővári Ádám, az sg.hu szolgáltatásfejlesztési vezetője. Mint mondta, a képet közlő, regisztrált fórumozót ip-cím alapján azonosították, adatait, amennyiben a rendőrség hivatalosan kéri, kiadják. Kővári elmondta, hogy a feladatlapról készült képet a kepfeltoltes.hu oldalra töltötte fel, és onnan linkelte be a The Party Face nevű felhasználó.

Az sg.hu fórumán tehát egy feladatlapról jelent meg egy rosszminőségű felvétel, a Híradó stábjához a felvételek tanúsága szerint azonban több feladat is jó minőségben jutott el.

Ismétlésre készülnek?

Sió László, a Fidesz oktatáspolitikusa az Indexnek elmondta, sajnálja, hogy ez megtörtént. Reményét fejezte ki, hogy az oktatási tárcának siekrül majd úgy megoldania ezt az ügyet, hogy a diákok többségének - akik tisztességesen vizsgáztak le - ne legyen hátrányuk a botrány miatt.

Pósfai Péter, az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont vezetője szerint a reggel és a délelőtt folyamán az iskolák nem jeleztek semmiféle rendellenességet.

Nyilvános rejtekhely

Az idei érettségik körül már korábban is voltak zűrök. Néhány hete kapott nyilvánosságot, hogy az elméletileg szigorú helyen őrzött érettségi tételeket egy olyan raktárépületben tárolják, amelynek a címe a Közbeszerzési Értesítőből mindenki számára hozzáférhető. Bővebben > > >

Az információ megjelenése után az Oktatási Minisztérium elrendelte a tételek szigorú, fegyveres őrzését. Bővebben > >>

Az iskolák egy héttel az érettségi előtt kapják meg a lefóliázott feladatlapokat, amiket kötelességük lesz ellenőrizni, nem bontották-e fel őket korábban.

Az idei magyar nyelv és irodalomérettségin emelt szinten 3326-an, középszinten 87 500-an vizsgáztak. A tételeket - az eddigiektől eltérően - nem olvasták be reggel a televízióban és a rádióban, csak késő este a Magyar Televízióban ismertetik a feladatokat, illetve a tárca honlapján teszik közzé a vizsgát követő napon reggel 8 órától. Bővebben a hétfői érettségiről > > >.

Szlovákiában is gond volt

Egy hónappal ezelőtt Szlovákiában robbant ki botrány az érettségik miatt, kiderült ugyanis, hogy a kidolgozott válaszokkal együtt kapták meg a matematikaérettségi vizsgák tesztkérdéseit a szlovákiai középiskolások.