Sára, Márió
2 °C
6 °C

Botrány a királynő kerti partiján

2003.07.23. 09:05
Egy hónapon belül másodszor zavart meg királyi rendezvényt Nagy-Britanniában kínos botrány: ezúttal II. Erzsébet szokásos nyári kerti fogadásainak egyikén döntött úgy egy fiatalember, hogy a bevett angol kifejezéssel "ellopja a show-t", és ennek érdekében az uralkodótól nem messze megszabadult nadrágjától.
A 17 éves rendbontó egyike volt annak a 8 ezer vendégnek, akik a Buckingham-palotában rendezett kedd esti garden partyn vettek részt. Ezek a nyári rendezvények 1868 óta rendszeresek Nagy-Britanniában; az uralkodónak ilyenkor alkalma van kötetlen körülmények között találkozni kormánya és ellenzéke tagjaival, valamint diplomatákkal és a kiválasztott szerencsés alattvalókkal.

Megúszta dorgálással

Ez utóbbiak egyike oly annyira kötetlennek érezte a körülményeket, hogy a királyi sátortól nem messze, II. Erzsébettől látótávolságra, futás közben elhagyta nadrágját. A helyszíni beszámolók szerint a fiatalember egy ideig botladozott a bokája köré tekeredett nadrágban, de aztán sikerült teljesen maga mögött hagynia a ruhadarabot.

A mutatvány végrehajtóját végül egy Beefeater, a hírhedt londoni Tower őreinek egyike fékezte meg, valóságos rögbiszereléssel földre rántva az illetlenség elkövetőjét. A rendőrség elvezette a fiút, aki a kalandot megúszta hatósági dorgálással. Arról nincs hír, hogy Erzsébet észlelte-e a jelenetet.

Bin Laden csókja

Éppen egy hónapja ennél jóval nagyobb, súlyos biztonsági kérdéseket felvető botrány történt; akkor Vilmos trónörökös születésnapi buliját dúlta fel egy behatoló. A keddi nadráglevételt bemutató vendéggel ellentétben Anton Barschak amatőr színészt senki nem hívta meg a windsori kastélyban tartott június végi rendezvényre, amelyen Vilmos - Károly herceg és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia - 21. születésnapját ünnepelték a csaknem teljes királyi család részvételével.

Éppen Vilmos beszélt a színpadon a jelmezbállal egybekötött mulatság 300 részvevőjéhez, amikor Barschak mellette termett, kikapta a trónörökös kezéből a mikrofont, és közölte, hogy ő Oszama bin Laden, majd két csókot lehelt a fiatal herceg orcájára, és beállt a büfépult előtt álló sorba. Innen vezették el a jókora késéssel ébredő biztonságiak.

Ebből az ügyből aztán óriási botrány kerekedett, kiderült ugyanis, hogy a behatoló mindenféle ellenőrzés nélkül, egy falon bemászva juthatott a brit trón második számú várományosának és családjának - köztük az uralkodónak - a közvetlen közelébe. A lapok sokáig szörnyülködtek azon, hogy ha öngyilkos merénylőről lett volna szó, az egész királyi családot a levegőbe repíthette volna.