Judit
2 °C
7 °C

Omlásnak indult épületek Tolnában

2005.08.06. 10:34
Dombóváron huszonnyolc család kényszerült költözni péntek este a szokatlanul nagy esőzés miatt, Bátán két lakóépület omlásnak indult. Tolnán kívül Fejér, Pest, Baranya és Jász-Nagykun-Szolnok megyében okozott károkat és belvízt az eső, egyes helyeken az éves mennyiség duplája esett le.

Megmozdultak az esőzés miatt több lakóház falai Tolna megye két településén: két család költözni kényszerül Bátán, Dombóváron pedig huszonnyolc család már el is hagyta az otthonát péntek este. Bátán az Arany János utcában két szemben lévő lakóépület a nagy esőtől omlásnak indult. Sziebert György polgármester elmondta, az egyik család - amelynek a lakásának kidőlt az egyik fala - szombaton, a másik család pedig hétfőn költözik az átmenetileg több év óta üresen álló óvodaépületbe.

Jövő héten 17 fokra csökken a hőmérséklet
Szombaton eleinte borult lesz az ég, többfelé esővel, záporral, keleten helyenként zivatarral, majd késő délutántól nyugat felől fokozatosan csökken a felhőzet. A változóan felhős ég mellett több órás napsütés várható, legfeljebb keleten lehet eleinte néhol zápor. A sokfelé erős, helyenként még viharos északi szél lassan mérséklődik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11, 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 23, 27 fok között alakul.
Vasárnap újabb esőkre számíthatunk, a hőmérséklet erősen csökkeni fog, 15-21 fok körül alakul, de a hosszútávú előrejelzés szerint hétfőn már csak 17 fokra számíthatunk.
Forrás: Az Index időjárás melléklete

Kiköltöztették a lakókat

Dombóváron az Árpád utca egyik négyemeletes épületében már korábban észlelték, hogy mozognak a falak. A hét elején kiderült, hogy az épület alatt vezetett villamos-kábel mentén beszivárgott víz négy méter mélyen üregessé tette a talajt. A hét elején a vizsgálatok még azt mutatták, sikerül a mozgást megállítani, de a lezúdult eső tovább súlyosbította a helyzetet, ezért a városi védelmi bizottság péntek este 7-kor úgy döntött, hogy két lépcsőházból, 28 lakásból ki kell költöztetni a lakókat, és fél kilencre mindenki elhagyta az épületet. Néhányan rokonoknál, ismerősöknél, a többiek a szakmunkásképző 150 méterre lévő kollégiumának szobáiban töltik az éjszakát és s következő heteket.

Szabó Lóránt, a város polgármestere elmondta, hogy várhatóan három hétig tart a munka, aminek során speciális anyaggal megszilárdítják a talajt, s csak azt követően költözhetnek vissza a lakók. A helyreállítási munkák 10-12 millió forintba kerülnek, és ehhez a város a megyei rendkívüli alapból kér segítséget.

Az éves duplája

Tolnán kívül Fejér, Pest, Baranya és Jász-Nagykun-Szolnok megyében okozott károkat és belvízt a szokatlanul nagy esőzés, egyes helyeken az éves mennyiség duplája esett le.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében Kisújszálláson okozta a legnagyobb károkat a csütörtöki esős, viharos idő, emiatt harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el. Harminc lakóházat öntött el a víz, négyből ki is kellett költöztetni a lakókat. Néhány vályogház jelentősen megrongálódott és a művelődési házat is eláztatta a csapadék; az előzetesen becsült kár több tízmillió forint. Kisújszállás elöntött mellékutcáiban pénteken délután befejezték a szivattyúzást, de a fő gyűjtőcsatornáknál reggelig folyik a védekezés, az utcák fertőtlenítését szombaton kezdik meg.

Fejér megye számos területén folyamatosan szivattyúzzák a vizet az elöntött házak pincéiből; a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatósághoz érkezett lakossági bejelentések szerint Seregélyesen hat lakóházat öntött el a víz. Mezőszentgyörgyön csütörtök este vitte le a felújítás alatt álló templom tetejét a vihar, amit az épület mellett állítottak újra össze a tűzoltók. A településen az iskola tetőszerkezetét is kár érte, amikor rádőlt egy fa.

Érd egy részét is elöntötte a víz, ami csatorna hiányában nem tudott elfolyni. Ezer ház és kert áll víz alatt, a tűzoltók csütörtök éjszaka óta szivattyúzzák a vizet, pénteken pedig át kellett vágni egy utat. Baranya megyében is óriási mennyiségű csapadék hullott csütörtök este, Magyaregred és Kárász még pének délután sem volt megközelíthető. A mohácsi kórház kerítését egy kidőlt fa rongálta meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?