Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

Omlásnak indult épületek Tolnában

2005.08.06. 10:34
Dombóváron huszonnyolc család kényszerült költözni péntek este a szokatlanul nagy esőzés miatt, Bátán két lakóépület omlásnak indult. Tolnán kívül Fejér, Pest, Baranya és Jász-Nagykun-Szolnok megyében okozott károkat és belvízt az eső, egyes helyeken az éves mennyiség duplája esett le.

Megmozdultak az esőzés miatt több lakóház falai Tolna megye két településén: két család költözni kényszerül Bátán, Dombóváron pedig huszonnyolc család már el is hagyta az otthonát péntek este. Bátán az Arany János utcában két szemben lévő lakóépület a nagy esőtől omlásnak indult. Sziebert György polgármester elmondta, az egyik család - amelynek a lakásának kidőlt az egyik fala - szombaton, a másik család pedig hétfőn költözik az átmenetileg több év óta üresen álló óvodaépületbe.

Jövő héten 17 fokra csökken a hőmérséklet
Szombaton eleinte borult lesz az ég, többfelé esővel, záporral, keleten helyenként zivatarral, majd késő délutántól nyugat felől fokozatosan csökken a felhőzet. A változóan felhős ég mellett több órás napsütés várható, legfeljebb keleten lehet eleinte néhol zápor. A sokfelé erős, helyenként még viharos északi szél lassan mérséklődik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11, 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 23, 27 fok között alakul.
Vasárnap újabb esőkre számíthatunk, a hőmérséklet erősen csökkeni fog, 15-21 fok körül alakul, de a hosszútávú előrejelzés szerint hétfőn már csak 17 fokra számíthatunk.
Forrás: Az Index időjárás melléklete

Kiköltöztették a lakókat

Dombóváron az Árpád utca egyik négyemeletes épületében már korábban észlelték, hogy mozognak a falak. A hét elején kiderült, hogy az épület alatt vezetett villamos-kábel mentén beszivárgott víz négy méter mélyen üregessé tette a talajt. A hét elején a vizsgálatok még azt mutatták, sikerül a mozgást megállítani, de a lezúdult eső tovább súlyosbította a helyzetet, ezért a városi védelmi bizottság péntek este 7-kor úgy döntött, hogy két lépcsőházból, 28 lakásból ki kell költöztetni a lakókat, és fél kilencre mindenki elhagyta az épületet. Néhányan rokonoknál, ismerősöknél, a többiek a szakmunkásképző 150 méterre lévő kollégiumának szobáiban töltik az éjszakát és s következő heteket.

Szabó Lóránt, a város polgármestere elmondta, hogy várhatóan három hétig tart a munka, aminek során speciális anyaggal megszilárdítják a talajt, s csak azt követően költözhetnek vissza a lakók. A helyreállítási munkák 10-12 millió forintba kerülnek, és ehhez a város a megyei rendkívüli alapból kér segítséget.

Az éves duplája

Tolnán kívül Fejér, Pest, Baranya és Jász-Nagykun-Szolnok megyében okozott károkat és belvízt a szokatlanul nagy esőzés, egyes helyeken az éves mennyiség duplája esett le.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében Kisújszálláson okozta a legnagyobb károkat a csütörtöki esős, viharos idő, emiatt harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el. Harminc lakóházat öntött el a víz, négyből ki is kellett költöztetni a lakókat. Néhány vályogház jelentősen megrongálódott és a művelődési házat is eláztatta a csapadék; az előzetesen becsült kár több tízmillió forint. Kisújszállás elöntött mellékutcáiban pénteken délután befejezték a szivattyúzást, de a fő gyűjtőcsatornáknál reggelig folyik a védekezés, az utcák fertőtlenítését szombaton kezdik meg.

Fejér megye számos területén folyamatosan szivattyúzzák a vizet az elöntött házak pincéiből; a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatósághoz érkezett lakossági bejelentések szerint Seregélyesen hat lakóházat öntött el a víz. Mezőszentgyörgyön csütörtök este vitte le a felújítás alatt álló templom tetejét a vihar, amit az épület mellett állítottak újra össze a tűzoltók. A településen az iskola tetőszerkezetét is kár érte, amikor rádőlt egy fa.

Érd egy részét is elöntötte a víz, ami csatorna hiányában nem tudott elfolyni. Ezer ház és kert áll víz alatt, a tűzoltók csütörtök éjszaka óta szivattyúzzák a vizet, pénteken pedig át kellett vágni egy utat. Baranya megyében is óriási mennyiségű csapadék hullott csütörtök este, Magyaregred és Kárász még pének délután sem volt megközelíthető. A mohácsi kórház kerítését egy kidőlt fa rongálta meg.