Benedek
-4 °C
5 °C

Árverésre bocsátották az egyetemet a tiltakozó hallgatók

2004.11.25. 10:19
Négy és félmillió fontos (másfélmilliárd forintos) adóságot halmozott fel az exeteri egyetem. A csődközeli helyzeten három szak megszüntetésével javítanának. A tiltakozó diákok interneten bocsátották árverésre az intézményt.
Internetes árverésre bocsátották egyetemüket az exeteri hallgatók, tiltakozásul három szak megszüntetése ellen, jelentette a BBC. Az egyetem vezetése négy és félmillió fontos (1,6 milliárd forintos) adósságát kívánja csökkenteni a kémia, a zene és az olasz szak megszüntetésével.

Az angliai egyetem eredeti költségvetése másfél millió fontos (félmilliárd forintos) hiánnyal számolt.

Tízmilliót adnának érte

Bár az egyetem vezetése jelezte, hogy a szakok megszüntetése nem érintené a képzés jelenleg résztvevit, több száz diák jelezte csatlakozását a tiltakozáshoz, írja a BBC. A tiltakozók az eBay internetes aukciós honlapon bocsátották árverésre egyetemüket, az ajánlatot eddig négyezren tekintették meg, a legmagasabb árat kínáló ajánlattevő tízmillió fontot adna az intézményért.

Az egyetem dékánhelyettese, Steve Smith a héten emailben kívánja tájékoztatni a hallgatóságot a szakok megszüntetésének részleteiről. A kiszivárgott hírek szerint az egyetem vezetése százharminc oktatójától kíván megválni, bár nagy részüket a megszüntetendő szakokon tanuló évfolyamok kifutásáig határidős szerződésekkel alkalmazná.

Az egyetem négymillió fontot különített el a kirúgottak kárpótlására és már el is kezdte a tárgyalásokat az elbocsátások részleteiről, jelentette a BBC.