Melegektől tisztították meg a katolikus templomot

2004.11.25. 12:45
A vaskalapos St. Paul-i hívők szerint megszentségtelenítették székesegyházukat a templomban áldozó melegek. Illegális ördögűző szertartásuk több ezer dolláros károkat okozott. A rendőrség vandalizmus és gyűlöletbűn vádjával nyomoz.
Több ezer dolláros kárt okozott egy illegális ördögűzés a minnesotai St. Paul katedrálisában, jelentette az AP. A szertartást a meleg katolikusok rontásának elűzésére végezték ismeretlenek. A nyomozás eddigi adatai szerint szentelt olajjal és sóval szórták be a székesegyház padlóját és falait.

Selyemöv a Szentségtörés ellen

A rendőrség szerint a cselekmény egyértelműen előítéleteken alapul. A hatóságok ezért vandál károkozás mellett gyűlöletbűn miatt indítottak nyomozást.

A szertartás nyomaira a november 7-i mise után bukkantak. A misét megelőzően heves szóváltás alakult ki a Szivárvány Selyemöv Szövetség (RSA) nevű melegjogi csoport és ellenfeleik, a Katolikusok a Szentségtörés Ellen (CAS) tagjai között.

A strázsák nem szeretik a melegeket

A CAS tagjai az ellen tiltakoztak, hogy homoszexuálisok is áldoznak. A konzervatív hívők szerint az áldozó melegek a gonosz szolgái. A St. Paul-i székesegyházban már volt példa a melegek áldozása elleni tiltakozásra, az Oltári Szentség Strázsái (UoE) nevű szervezet negyven tagja az ajtóban térdepelve akadályozta meg a melegek áldozását.

Michael Skluzacek plébános azonnal felismerte az olaj és a só szimbolikáját. "Ez az ördögűzés jele", nyilatkozta a Minneapolis Star Tribune-nek. Mint mondta, a sót a szenteltvíz megáldásához, az áldott olajat beszentelésekhez használják. A vandálok, becslése szerint, többezer dolláros kárt okoztak. "Függetlenül attól, hogy miért csinálták, felkavaró cselekedet", mondta Skluzacek.

Elítélik a rongálást

A rendőrségnek egyelőre nincs sejtése arról, kik követhették el az ördögűzést. A gyülekezet egyes tagjai a vaskalapos katolikusokra gyanakodnak, akik gyakorta használnak szent tárgyakat a templom megtisztításához a melegek áldozása után.

"Nem tudom ki tette", nyilatkozta Dr. David Pence, az UoE tagja. Bár Pence már látott az emberek elleni szent háborújúkhoz szentségeket is felhasználó híveket, elítéli a templom ördögűzés miatti rongálását.

Michael Bayly, a Katolikus Tiszteletesek Szexuális Kisebbségi Bizottságának (CPCSM) tagjának már van gyanúsítottja. Az AP-nek adott nyilatkozata szerint november 5-én egy férfi emailben azzal fenyegetőzött, hogy szent olajjal fogja lelocsolni az áldozásra érkező melegeket. A férfi Bayly szerint gyakorta jelenik meg a CPCSM és a RSA rendezvényein.