Cecília
4 °C
6 °C

Melegektől tisztították meg a katolikus templomot

2004.11.25. 12:45
A vaskalapos St. Paul-i hívők szerint megszentségtelenítették székesegyházukat a templomban áldozó melegek. Illegális ördögűző szertartásuk több ezer dolláros károkat okozott. A rendőrség vandalizmus és gyűlöletbűn vádjával nyomoz.
Több ezer dolláros kárt okozott egy illegális ördögűzés a minnesotai St. Paul katedrálisában, jelentette az AP. A szertartást a meleg katolikusok rontásának elűzésére végezték ismeretlenek. A nyomozás eddigi adatai szerint szentelt olajjal és sóval szórták be a székesegyház padlóját és falait.

Selyemöv a Szentségtörés ellen

A rendőrség szerint a cselekmény egyértelműen előítéleteken alapul. A hatóságok ezért vandál károkozás mellett gyűlöletbűn miatt indítottak nyomozást.

A szertartás nyomaira a november 7-i mise után bukkantak. A misét megelőzően heves szóváltás alakult ki a Szivárvány Selyemöv Szövetség (RSA) nevű melegjogi csoport és ellenfeleik, a Katolikusok a Szentségtörés Ellen (CAS) tagjai között.

A strázsák nem szeretik a melegeket

A CAS tagjai az ellen tiltakoztak, hogy homoszexuálisok is áldoznak. A konzervatív hívők szerint az áldozó melegek a gonosz szolgái. A St. Paul-i székesegyházban már volt példa a melegek áldozása elleni tiltakozásra, az Oltári Szentség Strázsái (UoE) nevű szervezet negyven tagja az ajtóban térdepelve akadályozta meg a melegek áldozását.

Michael Skluzacek plébános azonnal felismerte az olaj és a só szimbolikáját. "Ez az ördögűzés jele", nyilatkozta a Minneapolis Star Tribune-nek. Mint mondta, a sót a szenteltvíz megáldásához, az áldott olajat beszentelésekhez használják. A vandálok, becslése szerint, többezer dolláros kárt okoztak. "Függetlenül attól, hogy miért csinálták, felkavaró cselekedet", mondta Skluzacek.

Elítélik a rongálást

A rendőrségnek egyelőre nincs sejtése arról, kik követhették el az ördögűzést. A gyülekezet egyes tagjai a vaskalapos katolikusokra gyanakodnak, akik gyakorta használnak szent tárgyakat a templom megtisztításához a melegek áldozása után.

"Nem tudom ki tette", nyilatkozta Dr. David Pence, az UoE tagja. Bár Pence már látott az emberek elleni szent háborújúkhoz szentségeket is felhasználó híveket, elítéli a templom ördögűzés miatti rongálását.

Michael Bayly, a Katolikus Tiszteletesek Szexuális Kisebbségi Bizottságának (CPCSM) tagjának már van gyanúsítottja. Az AP-nek adott nyilatkozata szerint november 5-én egy férfi emailben azzal fenyegetőzött, hogy szent olajjal fogja lelocsolni az áldozásra érkező melegeket. A férfi Bayly szerint gyakorta jelenik meg a CPCSM és a RSA rendezvényein.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?