Viola
-5 °C
-2 °C

Országszerte tombolt a vihar, ma is várható

2007.05.05. 17:57
Vasárnap reggelig mintegy 450 alkalommal volt szükség a tűzoltók beavatkozására csapadék szivattyúzása és viharkárok felszámolása miatt, jelentette Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a szombaton délután délnyugatról érkezett zivatarról. Tegnap jégeső esett Kecskeméten és az ország déli részén, az előrejelzés szerint a vihar vasárnap az északkeleti megyékbe halad tovább.

Szombat délutántól vasárnap kora hajnalig jelentős csapadékmennyiséggel járó időjárási zóna haladt át Magyarország felett. Valamennyi megyében és a fővárosban esett csapadék, és szükség volt a tűzoltók munkájára, szivattyúzásra. Vasárnap reggelig körülbelül 450 alkalommal avatkoztak be a tűzoltók alapvetően a vízeltávolítás, illetve a viharkárok felszámolása céljából, mondta Dobson Tibor.

A legtöbb esemény három - Baranya, Bács-Kiskun és Győr-Moson-Sopron - megyére, ezen belül Pécs, Siklós, Mohács és Komló, Kecskemét és Győr településekre összpontosult. A szóvivő elmondta, hogy a lakosság kitelepítésére sehol nem volt szükség, olyan káresetről sem volt tudomása, amely miatt lakossági vagy önkormányzati épület nem tudná a funkcióját betölteni. A károk pontos felmérése áthúzódik vasárnapra, illetve hétfőre. Vihar okozta személyi sérülésről nem érkezett jelentés.

Főként a megyeközpontokban okozott gondot, hogy a csatornarendszer nem tudta a nagy mennyiségű csapadékvizet elvezetni, ezért az utcákat is elöntötte a víz, pincék, aluljárók kerültek víz alá. Fakidőlések is voltak Baranya megyében a megerősödött szél miatt. Röszkén villám csapott be egy lakóház tetejébe vasárnapra virradóra 2 óra tájban, a tűzoltók a tüzet eloltották, a tetőt lefóliázták. A házban lakó három fős családot nem kellett kimenekíteni. Orosháza külterületén hajnali fél 3 tájban villámcsapés miatt ezer darab szalmabála gyulladt meg. A tűzoltók eloltották a tüzet, amely egy közeli tanyát veszélyeztetett, a veszélyt elhárították.

Szombaton extra méretű jég esett Kecskeméten

Jégeső pusztított Kecskeméten illetve az ország déli részén. Kétcentisnél nagyobb jégdarabok hullottak, a jégesőt okozó zivatar észak-kelet felé vonult tovább. A Kecskemétre zúduló extra méretű jégdarabokról készült felvételeket Bere Mario fotóriporter küldte be az Indexnek:


Olvasónk felvételei Kecskemétről

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál elmondták, hogy az ország déli részén szombaton több helyen is volt jégeső, Kecskemétet délután fél ötkor érte el. Két centit meghaladó átmérőjű jegek estek, és ez a méret már igen komoly pusztítást okozott.

A környéken 20-30 mililiter csapadék is leesett. Szombaton az ország más részein is voltak zivatarok, de a zivatarcella Kecskemét környékén volt a legerősebb. Heves széllökések, záporok, zivatarok veszélyeztették az úton lévőket a Dél-Dunántúlon a Tolna megyei katasztrófavédelem ügyeletesének atájékoztatása szerint. A narancssárga riasztás vaoltérvényben, 60-70, helyenként 80-100 kilométeres széllökések miatt. A délután folyamán 11 milliméter csapadék esett rövid idő alatt, ami később elérte a 30 millimétert.

A vihar miatt nyílt pályán rekedt egy helyközi vonat is Baranya megyében, a szerelvény mintegy 15-20 utassal Magyarbóly és Villány között vesztegelt két órát, mert a vihar miatt rádőlt egy fa a sínre, mondta el Kavalecz Imre. A MÁV szóvivője szerint az utasokat busszal sem tudták elszállítani, mert a oda vezető közútra is több helyen fa dőlt. A Budapest-Cegléd vonalon meghibásodott a vasúti jelző- és biztosító berendezés, ezért a szegedi, a debreceni és a nyíregyházi vonatok nagyjából egy órát késtek, közölte a szóvivő.

A hirtelen keletkezett vihar során villám csapott egy házba szombat este Gyömrőn - a tűzoltók rövid időn belül eloltották az így támadt tüzet - közölte a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese. Versics Gábor őrnagy elmondta, hogy a lángok egy hatlakásos, még épülőfélben lévő ház tetőszerkezetében lobbantak fel, s hozzávetőleg másfél négyzetméternyi területen olvadt meg a magas hőtől a szigetelés. Azonnal négy tűzoltóegység érkezett Monorról a helyszínre, és a fecskendőkkel pillanatok alatt eloltották a lángokat, megakadályozva továbbterjedésüket. A házban senki sem tartózkodott, így emberéletet sem veszélyeztetett a tűz.

A viharral nem összefüggő közlekedési balesetekben szombaton hatan vesztették életüket és huszonhatan sérültek meg az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság rendelkezésére álló adatok szerint.

Az előrejelzés szerint vasárnap is lehet vihar

Az Országos Meterológiai Szolgálat vasárnapi előrejelzése szerint napközben főként a Dunántúlon felszakadozik a felhőzet, de az ország középső, majd keleti részén újabb esőre, záporokra, zivatarokra, sőt néhol jégesőre is számíthatunk. Az északnyugatira forduló szél a Kisalföldön időnként megélénkül, erős, viharos erejű széllökések csak zivatarok környezetében lehetnek.

A késő délelőtti óráktól a középső, majd a keleti országrészben is többfelé, nyugaton viszont csak néhol várható zivatar. Főként a délután második felétől, és elsősorban a Tiszántúlon heves zivatarokra is számítani kell, nagy mennyiségű (20-40 mm) csapadék, viharos (60-70 km/h, néhol 80-100 km/h) széllökések, és két centiméter meghaladó jég kíséretében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!