Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Meghalt a néni, akire rázuhant a fa

2008.05.28. 12:31
Egyik pillanatról a másikra kidőlt, és két nőre esett egy hatalmas fa Budapesten az Erzsébet téren. az életveszélyesen megsérült hetvenes néni meghalt a kórházban. Egyelőre nem világos, hogy mi okozta a balesetet, a Főkert szerint nem volt baj a fával.

Kidőlt egy magas, csaknem húszméteres fa a budapesti Erzsébet téren szerda délelőtt. Egy 40 év körüli és egy 70 év körüli nő megsérült. A fiatalabbat könnyű sérülésekkel szállították kórházba, ő zúzódásokat szenvedett. Az idősebb nő életveszélyesen megsérült, életmentő beavatkozásokat végeztek rajta a helyszínen. Mindkettejüket a Péterfy Sándor utcai kórházba szállították, ám a néni órákkal később belehalt a sérülséibe.

Szemtanúk szerint a fa egyik pillanatról a másikra dőlt ki, egy nő és egy fiatalember épp csak hogy el tudott ugrani a zuhanó törzs alól. A részben az úttestre is lógó, forgalmat is akadályozó fát tűzoltók darabolták fel, hogy el lehessen szállítani.

Képek a helyszínről

Az Index egyik olvasója is jelen volt az Erzsébet téren a baleset idején. "Többedmagammal a fa árnyéka alatt vártunk a buszra, mikor reccsent és dőlt. Ilyen egyszerűen. A szélén állók és fiatalabbak, mint én is, elugrottak előle. A fa magától dőlt ki, nem ástak, épitkeztek, dolgoztak mellette. Sokan megijedtek, néhány embert megütöttek a vékonyabb ágak, egyedül szegény néni sérült meg súlyosabban, csendben vérzett a földön az ágak közt. Ijesztő volt" - írta levelében szemtanúnk.

A Havariapress híre szerint a fa korhadt volt belül, ezért dőlhetett ki. "A mintegy 60-70 éves, 80 centiméteres törzskörméretű ostorfa teljesen ép és egészséges volt" - mondta az MTI-nek a Fővárosi Kertészeti Nonprofit ZRt. (Főkert) park- és fasorfenntartási igazgatója, miután munkatársai a helyszínen megvizsgálták a kidőlt fát. Erdősné Győrffy szerint a fa lombozata szimmetrikus, a törzsén sem láthatók korhadási jelek, így számukra is meglepő, ami történt.

Az MTI képén korhadtnak tűnik a fa

Azt igazságügyi hatósági szakértő állapíthatja meg, mitől dőlt ki a fa, a fővárosi kertészet dolgozói mindenestre most ellenőrzik a környékbeli fákat is.

A Főkert egyébként városszerte 33 ezer fasori és 100 ezer parkfát gondoz, állapotukat részben szemrevételezéssel, részben lakossági bejelentések alapján ellenőrzik. Ha kétség merül fel a fa állapotát illetően, akkor műszeres vizsgálatokat is végeznek, ezek száma évente 500 és 1000 közötti.

Erdősné Győrffy Márta szerint képtelenség, hogy a csaknem 140 ezer fa állapotáról naprakészek legyenek - ennek részben anyagi oka is van.