Zsíradót akarnak az amerikai orvosok

2006.06.13. 13:36
A járványos kövérség Nagy-Britanniában évi kétszázmilliárd forintjába kerül a társadalombiztosításnak. Amerikában sem jobb a helyzet, itt az orvosok az üdítőkre kivetett különadóból fedeznék a megnövekedett egészségügyi költségeket.

Súlyos adókkal büntették a már-már járványszerű kövérség fő felelősének tartott üditőitalok gyártóit az amerikai orvosok. Az Egyesült Államok egyik legerősebb lobbicsoportjának számító Amerikai Orvosi Szövetség éves kongresszusán elfogadott határozat különadó bevezetését javasolja az üdítőitalokra édesítőszer-tartalmuk arányában.

A legnagyobb adót a nagy fruktóztartalmú kukoricaszirup után fizettetnék, amit egyesek már az édesítőszerek krekk-kokainjának neveznek elterjedtsége miatt.

Kóla, nátrium, sültkrumpli

Az orvosok a cukor mellett a sót is támadják, megfelelznék a hamburgerekben és a félkész ételekben engedélyezett sómennyiséget. Az orvosi kutatások szerint az elhízás és a megnövekedett sófogyasztás az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is lassan az első számú egészségügyi kockázattá lépett elő, brit orvosok becslése szerint hamarosan a kövérség több rákos megbetegedést okozhat, mint a dohányzás, írja a Daily Mail.

Nagy-Britanniában évente több mint harmincezren vesztik életüket elsősorban túlsúlyuk miatt. A felmérések szerint a brit férfiak 47, a nők 33 százaléka túlsúlyos, a lakosság egyötöde pedig orvosi értelemben véve is kövér. A biztosítótársaságok már magasabb biztosítási díjak bevezetését tervezik kövér ügyfeleik számára, mivel náluk nagyobb a szívbetegség és a rák kockázata.

Költséges jólét

A túlsúly a Daily Mail értesülései szerint évi félmilliárd fonttal (csaknem 200 milliárd forinttal) terheli a brit társadalombiztosítást. Amerikában éppen ezért javasolták különadó bevezetését az orvosok, akik szerint az így befolyó pénzt felpántlikázva az egészségügynek kéne juttatni.

Az Egyesült Államokban, ahol a tagállamok nagy költségvetési szabadsággal bírnak, néhány állam és város már vetett ki különadót a cukrozott üdítőkre, amiből évi mintegy 920 millió dollár (szintén csaknem 200 milliárd forint) folyik be. Az üdítőket amúgy az elmúlt években már üldözik az iskolákban, a legtöbb helyen gyümölcslevekre illetve tejre cserélték a népszerű kólákat.

  • Hírek
  • Támogatások