Ferenc
10 °C
29 °C

Féltékenységből fenyegetett robbantással

2005.08.05. 15:32
Vetélytársa nevében írt emailt az FBI címére egy tarcali fiatalember, aki az Egyesült Államok budapesti követségét fenyegette meg egy július 4-i robbantással. A férfi így akart bosszút állni riválisán.

Az FBI nyilvános honlapján megadott címre 2005. május 31-én angol nyelvű névtelen email érkezett, amiben a feladó azzal fenygette meg a budapesti amerikai nagykövetséget, hogy 2005. július 04-én felrobbantja az épületet. Az FBI a fenyegetés miatt megkereste a magyar rendőrséget, és a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói operatív eszközökkel a feladó nyomába eredtek, tudtuk meg a gödöllői rendőrkapitányság sajtósától.

Megtört szív

Az elektronikus nyomok a gödöllői Szent István Egyetemre vezettek, kiderült ugyanis, hogy a levelet az egyik ottani számítógépről küldték. A felhasználónév tulajdonosát ezután felkeresték a rendőrök, de a fiatalember határozottan állította, hogy nem ült az adott időpontban a gép előtt. Ekkor az esetleges haragosai, rosszakarói között kezdett keresgélni a rendőrség, és végül így jutottak el a diák barátnőjének volt barátjához.

A rendőrök kérdéseire szinte azonnal megtört a 25 éves tarcali lakos. B. Péter beismerte, hogy miután barátnője szakított vele, bosszúból ő küldte "vetélytársa" adatait felhasználva a fenyegető levelet.

Közveszéllyel fenyegetés

A féltékeny fiatalember ellen a Gödöllői Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya indított vizsgálatot, személyes adattal való visszaélés és közveszéllyel fenyegetés vétsége miatt. A két vétségért összesen akár három évi szabadságvesztésre is ítélheti a bíróság a haragból emailező férfit.

A londoni terrortámadások óta ez a harmadik eset, hogy nyomára bukkantak a rendőrök a névtelen, robbantással fenyegetőnek. Egy héttel ezelőtt egy tízéves kisfiút kaptak el, aki a Nyugati pályaudvar felrobbantásával viccelődött telefonon, míg egy nappal korábban egy tizennégy éves lányt és egy tizenhat éves fiút gyanúsították meg. Ők telefonon azzal fenyegetőztek, hogy egy atombombával megpakolt busszal a parlament felé tartanak.