Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Megbotlott a rendőr, véletlenül sült el pisztolya hétfő este

2005.09.06. 17:18
Megbotlott egy III. kerületi rendőr és a kezében lévő kibiztosított pisztoly esés közben sült el, miközben három rablót üldözött járőrtársaival. A hétfő esti rablóelfogás vitatható körülményeit kivizsgálta a kerületi kapitányság és nem találtak jogszerűtlenséget.
Dobrev Klára is arra járt
Másfél órával a lövöldözés után a miniszterelnök felesége is felbukkant a Komjádi uszodánál, tudta meg az Index. Információink szerint Dobrev Klára a lányáért ment az uszodába, de mivel ez a krimibe illő jelenetek után, már a helyszínelés idején történt, egyikük sem volt veszélyben.

Életveszélyesen megsebesült egy ukrán férfi hétfőn este, amikor a Komjádi uszoda környékén elfogta a rendőrség. A férfit akkor érte lövés, amikor a rendőrök figyelmezető lövése ellenére nem állt meg, és az őt és két társát üldöző III. kerületi rendőrök "több lövést adtak le feléjük", fogalmazott a rendőrség közleményének első változata. A fegyverhasználat jogosságát a TASZ megkérdőjelezte, a rendőrség szerint azonban nem történt jogszabálysértés.

Komoly jogsértés

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet szerint a rendőrök jogtalanul használták fegyverüket, amikor a menekülők után lőttek. A szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy míg az első két fegyverhasználat (a kocsira leadott lövések, illetve a figyelmeztető lövések) jogszerű volt, addig az autójukat hátrahagyó, a helyszínről elfutó férfiakra rálőni már törvénybe ütköző volt. A rendőrségi törvény értelmében rendőr lőfegyvert akkor használhat "elkövető elfogására, szökésének megakadályozására", ha az korábban szándékosan embert ölt, vagy állam elleni, illetve emberiség elleni bűncselekményt követett el.

"Magyarországon a rendőrnek nincs joga egy vagyon elleni bűncselekmény miatt üldözött személyt lelőni. Ha az elkövetőkre valóban menekülés közben lőttek rá, akkor nagyon komoly jogsértés történt, melyet mindenképpen ki kell vizsgálni - hiszen a jogalkotó nem véletlenül szabott meg szigorú korlátokat a fegyverhasználattal kapcsolatban" - nyilatkozott az Indexnek Dénes Balázs.

Megbotlott, elsült

A rendőrség mint minden olyan esetben, amikor a rendőr használja fegyverét, most is megvizsgálta az elfogás körülményeit. A rendőrség álláspontja szerint azonban a menekülő ukrán férfit életveszélyesen megsebesítő pisztolylövés nem is minősül "fegyverhasználatnak", mivel az a jogszabály szerint csak személyre, szándékosan leadott lövésekre vonatkozó kategória, amibe a figyelmeztető lövés, a tárgyra leadott lövés és a vétlen lövés nem számít bele. Márpedig a rendőrségi vizsgálat úgy találta, hogy a hétfő esti lövés vétlen lövés volt, a rendőr akinek pisztolyából a lövedék kirepült nem akarta meglőni vagy lelőni az irháját mentő rablót.

A rendőrségi verzió szerint a három ukrán férfit üldöző rendőrök egyike ugyanis megbotlott és a kezében lévő kibiztosított pisztoly esés közben sült el. A III. kerületi rendőrkapitányság kivizsgálta a történteket és "jogszerűtlenséget elsődlegesen nem állapított meg" - mondta el az Indexnek a Budapesti rendőr-főkapitányság sajtósa. A rendőrség még hétfőn (szeptember 5-én) kiadott hivatalos közleményében kedd délután ennek megfelelően módosult a szöveg: "az egyik rendőr üldözés közben megbotlott, a jobb térdére és a fegyvert tartó jobb kezére esett. Emiatt egy vétlen lövés dördült el, mely eltalálta D.B.-t aki életveszélyes sérülést szenvedett." Pár évvel ezelőtt hasonló eset történt, akkor egy tolvajt üldöző rendőr botlott meg egy göröngyben, pisztolya elsült, és pont szíven találta a lövedék a menekülőt.

Kedden egyébként még nem sikerült kézre keríteni azt a valószínűleg ukrán férfit, aki három társával hétfőn este megpróbált kirabolni egy férfit Békásmegyeren. Az autós üldözésbe és lövöldözésbe torkolló bűncselekmény után országos elfogatóparancsot adtak ki ellene, a rendőrség nagy erőkkel keresi.