Laura, Alida
16 °C
32 °C

Szerszámoskamrában találták meg a családfő fejét

2003.12.29. 13:36
Pert indítottak egy kaliforniai kórház rákban elhunyt páciensének gyermekei, miután kiderült: a tudománynak felajánlott holttest szervei nem az intézmény megfelelő polcain kötöttek ki.
Osie K. Whitten 1990. december 24-én hunyt el vastagbélrákban, és halála előtt rendelkezett arról, hogy testét tudományos célokra a Kaliforniai Egyetem kórháza felhasználhatja. Többek közt az ő bebalzsamozott fejét is megtalálták a között a hetven kilogramm emberi szerv között, mely az egyetem orvosi centrumából tűnt el egy korábban ott dolgozó boncnok asszisztens "jóvoltából" - adta hírül az AP hírügynökség.

A vád alá helyezett David Lawrence Beale a Pathology Support Services nevű cégnek dolgozott, mely az egyetemi kórház patológiájának nyújt különféle halálozással kapcsolatos szolgáltatásokat. A férfit júliusban tartóztatták le, miután holmijai között emberi maradványokat találtak. A házkutatás során a férfi szerszámoskamrájából csaknem hetven kilogramm szervpreparátum került elő.

Beale azonban ártatlannak vallotta magát a lopást és drogbirtoklást is magában foglaló váddal szemben. A különféle szerveket azért tartotta magánál, hogy gyakorolhasson rajtuk - idézte a rendőrség szóvivője a férfi vallomását.

Whitten gyermekei Beale-en kívül beperelték az egyetem orvosi centrumát, és a PSS Kft-t is. Az egyetemi kórház nem kívánta kommentálni az esetet, csupán annyit fűztek a dologhoz, hogy a jövőben elővigyázatosabban kezelik majd az emberi szerveket. A Pathology Support Services szerint volt alkalmazottjuk munkakörén kívüli cselekedetei nem tartoztak a cég hatáskörébe.