Mátyás
-6 °C
1 °C

Felmentik a netfüggő finn kiskatonákat

2004.08.04. 13:13
A magas teljesítési rátájára büszke finn sorkatonaságból sok kiskatonát internetfüggőségükre hivatkozva mentenek fel ideiglenesen. Őket három év múlva hívják vissza abban a reményben, hogy addigra talán már "felnőnek".
Több finn kiskatonát is felmentettek sorkötelessége alól, azzal az egészségügyi indokkal, hogy internetfüggőségben szenvednek, jelentette be kedden a finn honvédség. Az orvosok szerint a függő fiataloknak annyira hiányzik a számítógépük, hogy nélkülük nem tudják végigcsinálni a kötelező hathónapos sorkatonai szolgálatukat.

Három évre függesztik fel a netfüggőket

Sok sorköteles keresi fel az orvosokat, azzal hogy nem tud maradni a seregben; amennyiben a szakemberek úgy ítélik meg, hogy a sorkatona internetfüggőségben szenved, hazaküldik. A finn honvédségnek egyébként még nincsenek hivatalos statisztikái arról, hogy pontosan hány fiatalt mentettek fel internet függősége miatt.

"Azok számára, akik egész éjszaka internetes játékokkal szórakoznak és nincsenek se barátaik, se hobbijaik, a katonai szolgálat hatalmas sokkot okozhat" - nyilatkozta Jyrki Kivela, a finn sorozások egy felelős vezetője. Az internetfüggőket ideiglenesen felmentik szolgálatuk alól, azzal hogy majd három év múlva újra behívják őket. "Lesz elég idejük felnőni" - mondta Kivela.

Nem sérül a nemzeti büszkeség

Finnországban 2003-ban 26 500 fiatalt soroztak be, kilenc százalékukat mentették fel a sorkötelesség alól különböző orvosi indokokra hivatkozva. Az internetfüggőség okozta felmentések azonban nem ejtettek csorbát a finnek hagyományos nemzeti büszkeségén. "Büszkék vagyunk finn fiainkra. A finn férfiak 82 százaléka teljesíti sorkötelességét" - dicsekedett Kivela.