József, Bánk
-7 °C
0 °C

Emberéleteket követelő erdőtüzek Dél-Franciaországban

2003.07.29. 11:47
Tízezer nyaralót kellett kimenekíteni a francia Riviéráról a tomboló erdőtüzek miatt. A katasztrófasorozat három áldozatot követelt, valamennyien külföldiek. A tüzeket szándékos gyújtogatás okozhatta, a hatóságok Molotov-koktélokat találtak.
Tekintse meg képeinket
Fotó: EPA
Legkevesebb három turista vesztette életét eddig a Franciaország déli részén tomboló erdőtüzekben - jelentette az AP. Két idősebb angol hegymászó holttestét hétfőn találták meg La Garde Freinet falu közelében, a tengerpart közelében fekvő dombos-erdős térségben. A lángoktól körülölelt Saint Tropez városa mellett egy feltehetően holland nő holttestére bukkantak.

Korábban egy lengyel turista haláláról is érkeztek hírek, ezeket a hatóságok azonban nem tudták megerősíteni.

Tömeges evakuálások

A Cote d'Azur kempingjeiből tízezernél is több turistát kellett evakuálni. A tengerpart több kilométer hosszan lángokban áll, a tüzet 350-nél több tűzoltó próbálja eloltani - írja az AP.

A tüzeket a hatóságok szerint szándékos gyújtogatás okozta. "Frejus közelében Molotov-koktélokat találtunk" - mondta el a hírügynökségnek Elie Brun, a városka polgármestere. Hasonlóan vélekednek a mentési munkálatokban részt vevők is.

Kivételes szigor

Klikk a képre!
Fotó: EPA
"Ezek a tüzek nem keletkezhettek véletlenül. Aki ezt tette, az egy igazi rohadék" - nyilatkozta egyikük az AP-nek.

A szándékos gyújtogatók ellen Jacques Chirac köztársasági elnök is felemelte a szavát. Mint mondta, minden elfogott piromán "kivételesen szigorú" büntetésre számíthat.

A Riviéra mellett erdőtüzek pusztítanak Korzikán is. Bonaficio városából ki kellett menekíteni a lakosokat, amit csak tengeri úton lehetett megtenni.