Eleonóra
-1 °C
2 °C

Az átlagnál többen oltatják magukat influenza ellen

2005.11.22. 15:24
A madárinfluenza-pánik és a világjárványtól való általános félelem miatt hiánycikk lett Nagy-Britanniában az influenza-védőoltás. Magyarországon is megnövekedett az igénylők száma, az ÁNTSZ többszázezer oltás legyártásával előzheti meg a hiányt.

Nagy-Britanniában máris gyógyszerhiányt okozott a madárinfluenza-pánik, írja a Guardian. Az elkerülhetetlennek tartott világjárványtól rettegő britek a vártnál sokkal nagyobb arányban oltatták be magukat a hagyományos influenza elleni védőoltással, mely a madárinfluenzából esetleg kialakuló vírus ellen valószínűleg nem véd.

Nagy-Britanniában 14 millió adag oltást különítettek el a kockázati csoportok, a hatvanöt éven felüliek és a krónikus szív-, tüdő- és vesebetegségben szenvedők, illetve a rákbetegek számára. November közepére azonban már kifogytak a készletek, még az állami tisztiorvosi szolgálat (NHS) négyszázezer adagos vésztartaléka is. Az NHS kétszázezer extra adagot rendelt, de a további beszerzéseket nehezíti, hogy a vakcinagyártók eleve leterheltek a megnövekedett igények miatt, a védőoltás szabadpiaci kereskedelemben amúgy sem kapható.

Magyarországon "nem lehet gond"

Magyarországon is nőtt a védőoltások iránti igény, mondta el az Indexnek Ritók Emese, az ÁNTSZ szóvivője. A kereslet egyelőre "nem veri az eget", a szóvivő szerint úgy tűnik, elegendő lesz az előzetesen legyártatott 1,3 millió ingyenes védőoltás. Magyarországon Nagy-Britanniához hasonlóan az idősek - itthon a kétmillió hatvan éven felüli - és a krónikus betegek számítanak a kockázati csoportba.

Ugyan a kockázati csoport létszáma bőven meghaladja az 1,3 milliót, a védőoltásokat az előző évek tapasztalatai alapján rendelik meg. "Eddig minden évben több ezres nagyságrendben maradt védőoltás a szezon után" - mondta el az Indexnek Ritók. A szóvivő szerint pillanatnyilag úgy néz ki, nem lehet gond az ellátással. Mint mondta, több százezer adagnyi oltás gyártását készítették még elő, ezeknek már csak az ellenőrzése folyik, így vészhelyzetben csaknem megduplázhatják a rendelkezésre álló oltóanyag-mennyiséget.

Hiánytünetek

Hiányról eddig konkrét jelzés nem érkezett, de a Csongrád megyei ÁNTSZ járványügyi osztályvezetője, Tombácz Zsuzsanna a Webdoktor című szakportálnak nyilatkozva hiánytünetekről már beszámolt. Az első két oltási nap tapasztalata alapján úgy vélte, hogy míg a legutóbbi szezonban maradt némi felesleg a megye számára biztosított 54 ezer oltóanyagból, ebben az évben olyan nagy az érdeklődés, hogy akár hiány is felléphet majd.

A Guardian szerint a brit oltásbeszerzést Nagy-Britanniában alultervezés jellemezte, az előző évek szokásai szerint rendeltek oltóanyagot. Az előző években pedig az időseknek csak a hetven százaléka, az egyéb kockázati csoportba tartozóknak meg csak a fele oltatta be magát. A mostani megnövekedett igények miatt szigorú korlátozó intézkedéseket kellett bevezetni, az orvosok immár kizárólag a kockázati csoportokba tartozókat olthatják be, míg eddig térítés ellenében bárki igényelhetett oltást.

Januárban kezdődhet a járvány

Magyarországon október 3-tól tart hivatalosan az influenza-szezon - minden évben a negyvenedik héten kezdik a figyelőszolgálatot -, de eddig még nem tört ki járvány. Somogy megyéből azonban már kimutattak influenzaszerű megbetegedést okozó RSV-vírust. Szöllösy József, a Somogy megyei ÁNTSZ járványügyi osztályvezetője szerint az influenza idén Ukrajna felől érkezhet meg januárban, írja a Webdoktor. Ukrajnában ugyanis november 23-án izoláltak olyan vírustörzseket, amik ellen a hazai védőoltás védelmet nyújt védelmet. Az ukrajnai járványt okozó vírus 3 antigénje közül kettő, a H1N1 és a H3N2 ugyanis benne van az oltóanyagban.