Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Kizárták a prostituált focistákat

2004.09.24. 16:25
Egy guatemalai bajnokságról kizártak egy női focicsaptot, szerintük csak azért, mert kiderült, hogy a csapat összes tagja prostituált. A hatóság viszont azt mondja, hogy a gyerekekre való tekintettel kellett kizárni a trágár szurkolótáborral bíró csapatot.
Egy női focicsapatot kizártak egy bajnokságból, mert kiderült, hogy a csapat összes tagja prostituált - legalábbis ezt állítják a csapat tagjai. "Csak mert prostituáltak vagyunk, a társadalom marginalizál minket, de mi gyakorolni akarjuk a jogainkat mind nőkként, mind anyákként - mondta a csapatkapitány, Valeria, aki nem árulta el a vezetéknevét.

A vonat sorról a pályára

A Stars of the Line csapat nevét a Guatemala City-i piros lámpás negyedétől, a Train Line-tól kölcsönözte. A csapat tagjai az ott dolgozó kétszáz nő közül kerültek ki; akkor kezdtek el napi rendszerességgel edzeni, amikor a prostituáltakról riportot készítő spanyol újságírók támogatni kezdték őket.

A bajnokságon kikaptak a Blue Devilstől 5-2-re; a győztes csapat Guatemala elit lányiskolájából került ki. Ezután a hétfői meccs után kirúgták őket a kupáról. Az illetékesek a csapat szurkolóinak trágár beszédével indokolták a kizárást.

A gyerekek előtt káromkodtak

"Mi csak játszani akarunk más csapatokkal" - mondta Valeria. "Prostituáltnak lenni nem azt jelenti, hogy erőszakosak vagyunk, mi tudunk viselkedni." A hatóságok másra emlékeznek: "One, two, three, whore," (a whore szó kurvát jelent) ordították a szurkolók a lelátóról a bíró döntését követve.

"Sok gyerek is jár ide, és nem tesz nekik jót, ha ilyeneket hallanak" - mondta a Futeca stadion igazgatója. Valeri viszont kitart amellett, hogy nem a ronda beszéd volt a probléma: "Úgy dobtak ki minket, mint a csótányokat. Ez diszkrimináció!"

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!