Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kizárták a prostituált focistákat

2004.09.24. 16:25
Egy guatemalai bajnokságról kizártak egy női focicsaptot, szerintük csak azért, mert kiderült, hogy a csapat összes tagja prostituált. A hatóság viszont azt mondja, hogy a gyerekekre való tekintettel kellett kizárni a trágár szurkolótáborral bíró csapatot.
Egy női focicsapatot kizártak egy bajnokságból, mert kiderült, hogy a csapat összes tagja prostituált - legalábbis ezt állítják a csapat tagjai. "Csak mert prostituáltak vagyunk, a társadalom marginalizál minket, de mi gyakorolni akarjuk a jogainkat mind nőkként, mind anyákként - mondta a csapatkapitány, Valeria, aki nem árulta el a vezetéknevét.

A vonat sorról a pályára

A Stars of the Line csapat nevét a Guatemala City-i piros lámpás negyedétől, a Train Line-tól kölcsönözte. A csapat tagjai az ott dolgozó kétszáz nő közül kerültek ki; akkor kezdtek el napi rendszerességgel edzeni, amikor a prostituáltakról riportot készítő spanyol újságírók támogatni kezdték őket.

A bajnokságon kikaptak a Blue Devilstől 5-2-re; a győztes csapat Guatemala elit lányiskolájából került ki. Ezután a hétfői meccs után kirúgták őket a kupáról. Az illetékesek a csapat szurkolóinak trágár beszédével indokolták a kizárást.

A gyerekek előtt káromkodtak

"Mi csak játszani akarunk más csapatokkal" - mondta Valeria. "Prostituáltnak lenni nem azt jelenti, hogy erőszakosak vagyunk, mi tudunk viselkedni." A hatóságok másra emlékeznek: "One, two, three, whore," (a whore szó kurvát jelent) ordították a szurkolók a lelátóról a bíró döntését követve.

"Sok gyerek is jár ide, és nem tesz nekik jót, ha ilyeneket hallanak" - mondta a Futeca stadion igazgatója. Valeri viszont kitart amellett, hogy nem a ronda beszéd volt a probléma: "Úgy dobtak ki minket, mint a csótányokat. Ez diszkrimináció!"