Ágnes
-5 °C
2 °C

Magyar drogfutárok dél-amerikai börtönökben

2005.08.01. 09:09
Állítólag megtévesztő újsághirdetések áldozatai azok a magyar fiatalok, akiket jelenleg ecuadori börtönökben tartanak fogva kábítószer-csempészet miatt. A futárokat 8-10 éves börtönbüntetésre ítélték a helyi hatóságok. Az egyezmények értelmében csak az ítélet után lehet kérvényezni, hogy Magyarországon üljék le a büntetésüket.
A könnyű és gyors pénzkereset reményében jelentkeztek az egyik helyi hirdetési lapban közölt ajánlatra azok a miskolci fiatalok, akiket hónapok óta különböző ecuadori börtönökben kábítószer-csempészet gyanújával tartanak fogva – írja hétfői számában a Népszabadság.

A lap úgy tudja, hogy a hirdetés jól fizető külföldi munkalehetőséget kínált, valójában azonban Ecuador és Spanyolország között közlekedő kokainfutárokat toboroztak.

Csalifutárok?

A Népszabadság információi szerint az Ecuadorban utoljára lebukott négy magyar drogfutár közül hármat csupán 1,2-1,5 kilogrammnyi szállítmánnyal fogtak el, amit "csalinak" szánhatott a helyi maffia, hogy más, igazán nagy tétellel mozgó futárok könnyebben átjuthassanak az ellenőrzésen.

A Miskolcon élő, kétségbeesett szülők úgy tudják, fiaikat rabtársaik többször megverték, egyiküket késsel összeszurkálták. A hozzátartozók lehetőségeiken túli összegeket küldtek különböző ecuadori személyek nevére. Van olyan elvált édesanya, aki - más vagyona nem lévén - elzálogosította a lakását, hogy pénzt utalhasson át Ecuadorba.

Az ecuadori kormány nemrégiben aláírta azt a nemzetközi egyezményt, amely lehetőséget kínál arra, hogy az elítéltek saját államukban töltsék le büntetésüket. Az egyezmény három hónap kivárási idő után lép hatályba.

Nyolc év, tíz év

A korábban elfogottak közül az egyik magyar 3,5 kiló kokainért nyolc évet, egy másik valamivel kevesebb mennyiségért tíz évet kapott. A többiek esetében meg kell várni az ítélet megszületését. Ecuadorban nincs olyan fórum, amelynél fellebbezni vagy az ítéletet sürgetni lehetne.

Ecuador is a kábítószer-termelő országok közé tartozik - ha nem is kolumbiai vagy perui mértékben - egyben "kábítószer-futár indító hely". A kábítószer-csempészést igen szigorúan, több éves börtönnel büntetik (függetlenül az elfogott személy esetleges vétlenségétől).

A Népszabadság szerint nem csak Ecuadorban tartanak fogva magyarokat, a közelmúltban két magyar drogfutárt fogtak el a chilei és a venezuelai hatóságok.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!