Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyar drogfutárok dél-amerikai börtönökben

2005.08.01. 09:09
Állítólag megtévesztő újsághirdetések áldozatai azok a magyar fiatalok, akiket jelenleg ecuadori börtönökben tartanak fogva kábítószer-csempészet miatt. A futárokat 8-10 éves börtönbüntetésre ítélték a helyi hatóságok. Az egyezmények értelmében csak az ítélet után lehet kérvényezni, hogy Magyarországon üljék le a büntetésüket.
A könnyű és gyors pénzkereset reményében jelentkeztek az egyik helyi hirdetési lapban közölt ajánlatra azok a miskolci fiatalok, akiket hónapok óta különböző ecuadori börtönökben kábítószer-csempészet gyanújával tartanak fogva – írja hétfői számában a Népszabadság.

A lap úgy tudja, hogy a hirdetés jól fizető külföldi munkalehetőséget kínált, valójában azonban Ecuador és Spanyolország között közlekedő kokainfutárokat toboroztak.

Csalifutárok?

A Népszabadság információi szerint az Ecuadorban utoljára lebukott négy magyar drogfutár közül hármat csupán 1,2-1,5 kilogrammnyi szállítmánnyal fogtak el, amit "csalinak" szánhatott a helyi maffia, hogy más, igazán nagy tétellel mozgó futárok könnyebben átjuthassanak az ellenőrzésen.

A Miskolcon élő, kétségbeesett szülők úgy tudják, fiaikat rabtársaik többször megverték, egyiküket késsel összeszurkálták. A hozzátartozók lehetőségeiken túli összegeket küldtek különböző ecuadori személyek nevére. Van olyan elvált édesanya, aki - más vagyona nem lévén - elzálogosította a lakását, hogy pénzt utalhasson át Ecuadorba.

Az ecuadori kormány nemrégiben aláírta azt a nemzetközi egyezményt, amely lehetőséget kínál arra, hogy az elítéltek saját államukban töltsék le büntetésüket. Az egyezmény három hónap kivárási idő után lép hatályba.

Nyolc év, tíz év

A korábban elfogottak közül az egyik magyar 3,5 kiló kokainért nyolc évet, egy másik valamivel kevesebb mennyiségért tíz évet kapott. A többiek esetében meg kell várni az ítélet megszületését. Ecuadorban nincs olyan fórum, amelynél fellebbezni vagy az ítéletet sürgetni lehetne.

Ecuador is a kábítószer-termelő országok közé tartozik - ha nem is kolumbiai vagy perui mértékben - egyben "kábítószer-futár indító hely". A kábítószer-csempészést igen szigorúan, több éves börtönnel büntetik (függetlenül az elfogott személy esetleges vétlenségétől).

A Népszabadság szerint nem csak Ecuadorban tartanak fogva magyarokat, a közelmúltban két magyar drogfutárt fogtak el a chilei és a venezuelai hatóságok.