Ügyvédje szerint Orbán Győző ártatlan

2002.05.29. 21:22
Lehet-e fél kézzel földhöz vágni egy fényképezőgépet, úgy, hogy közben az ember nem mozdul el - teszi fel a kérdést Orbán Győző ügyvédje, aki szerint rongálással gyanúsított ügyfele nem követett el bűncselekményt.
Meggyőződésem, hogy idős Orbán Győző nem követett el bűncselekményt, s kárt sem okozott - jelentette ki az MTI-nek Keserü Balázs, a volt miniszterelnök apjának védője. A székesfehérvári ügyvéd szerint az a fotóriporter, aki fényképezőgépének megrongálása miatt tett feljelentést Orbán Győző ellen, nem az írott és íratlan szabályoknak, s a szakmai szokásoknak megfelelően járt el. Keserü Balázs elmondta: a Magyar Hírlap fotóriportere május 17-én a gánti kőbányánál részben közterületről, részben magánterületről, tehát birtokháborító módon is, úgy fotózott teleobjektívvel, hogy a fényképezésre sem a cégvezetőtől, sem az ott dolgozó, s így a fotókra kerülő emberektől nem kért engedélyt.

Hozzátette: a fotóriporter újságírói mivoltát kérés ellenére sem igazolta, sőt Orbán Győzőnek arra a kérdésére sem válaszolt, hogy mit, kit és mi célból akar fotózni. Ugyanakkor közölte, hogy a felvételeket az őt foglalkoztató napilapban kívánja nyilvánosságra hozni. - Álláspontom szerint az ily módon történő fotózást Orbán Győző joggal kifogásolta - hangoztatta Keserü Balázs.

Az ügyvéd szerint a fotós volt jogsértő

Kifejtette: a fotóriporter téved abban, hogy akár közterületről is bárkit és bármit fényképezhet, ugyanis sem az üzem területén dolgozók, sem Orbán Győző nem közszereplők. Engedély nélküli fényképezésük önmagában is sértheti személyhez fűződő jogaikat.

A kőbánya résztulajdonosának védője a továbbiakban elmondta: elgondolkodtató, hogy Orbán Győző, aki az egyik kezében a saját fényképezőgépét tartotta, hogy azzal fényképezze le a szerinte tilosban járót, miként tudta volna úgy kivenni a fényképezőgépet a fotóriporter kezéből, hogy az közben - miként azt maga a sértett is állította - el sem mozdult a helyéről.

- Erre, s arra, hogy május 17-én pontosan mi is történt, a további eljárás derít majd fényt - tette hozzá Keserü Balázs.