Klaudia
-4 °C
2 °C

Gyilkossági kísérlet helyett közúti veszélyeztetés

2004.04.16. 14:19
Enyhítette az elsőfokú bíróság döntését a Szegedi Ítélőtábla abban a perben, amelyben az elsőrendű vádlottat több emberen elkövetett emberölés kísérlete, míg a másodrendű vádlottat segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt ítélték el. A jogerős ítélet szerint csak közúti veszélyeztetés történt, nem gyilkossági kísérlet.
Több emberen elkövetett emberölés kísérletében találta bűnösnek a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság még 2003. márciusában S. Zoltán 25 éves kunhegyesi lakost, s ezért hét év fegyházra, hat év közúti járművezetéstől eltiltásra és hat év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ügy másodrendű vádlottja, S. Róbert segítségnyújtás elmulasztásának vétségéért tíz hónap fogházbüntetést kapott, amelynek végrehajtását a bíróság 2 év próbaidőre felfüggesztette.

Enyhítés

A Szegedi Ítélőtábla büntető tanácsa pénteki jogerős ítéletében azonban megváltoztatta az elsőfokú bíróság döntését. Az elsőrendű vádlott cselekményét "maradandó fogyatékosságot okozó közúti veszélyeztetés bűntettének és segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntettének" minősítette a táblabíróság. Büntetését négy év börtönre, négy év közúti járművezetéstől eltiltásra és négy év közügyektől eltiltásra enyhítették. A másodrendű vádlott büntetése nem változott.

Nem diszkóbaleset

2001. július 20-án este S. Zoltán testvérével, S. Róberttel Kunhegyesről Karcagra indultak szórakozni autóval. A kunmadarasi Katica nevű szórakozó helyre mentek, ahova azonban nem engedték be őket, és e miatt ingerülten távoztak. Ezt követően Kunmadaras belterületén találkoztak össze a két sértettel, akik hazafelé tartott egy diszkóból az úton. S. Zoltán lelassította a Ladát, hogy kikerülhessék az úton gyalogolókat, amikor egy koppanás hangját hallották. Mindketten kiszálltak a kocsiból, és miután látták, hogy autójuk megsérült, a gyalogosokra gyanakodtak.

Kocsiba szálltak, s visszafordultak és 55-65 kilométeres sebességgel elütötték a gyaloglókat. A vádlottak látták, hogy a sértettek az árokba zuhannak, de segítségnyújtás nélkül továbbmentek. A gázolás miatt az egyik gyalogos súlyosan, de nem életveszélyesen sérült, míg társa maradandó sérüléseket szenvedett.