Aladár, Álmos
0 °C
11 °C

Tizenhét tehénnel végzett egy gömbvillám

2001.06.29. 22:10
Valószínűleg gömbvillám okozta tizenhét tehén pusztulását pénteken kora este a Somogy megyei Büssűben. A csorda gulyása arról számolt be, hogy egyszerre mind a száz állat földre került, és sok már fel sem kelt közülük, maga pedig valami bizsergést érzett a bőrén. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint valóban jeleztek a műszerek villámot, de a különös esettől jóval messzebb.
Körülbelül száz tehén békésen legelt a Somogy megyei Büssűn, amikor nem sokkal péntek hat óra előtt egyszercsak mind a földre feküdt, és közülük tizenhét később már föl sem kelt - számolt be a különleges esetről csorda gulyása. Heizler György megyei katasztrófavédelmi igazgató szerint valószínűleg gömbvillám végzett az állatokkal.

A gulyás elmondása szerint a rejtélyes jelenség idején ő maga is valami bizsergést érzett a bőrén. A bejelentéskor azt mondta: a tehenek különös viselkedésén kívül egyebet nem látott.

Heizler György a meteorológiai szolgálattól kapott információk alapján elmondta, hogy az adott időben a villámdetektor egy becsapódást jelzett, ám ez a műszerek szerint a helyszíntől jóval messzebb történt. "Egyelőre nem tudjuk mi okozhatta az állatok pusztulását, mindenesetre kikérjük egy villámkutató véleményét a különös esetről" - mondta a katasztrófavédelmi igazgató.

Értesítették a kaposvári állategészségügyi intézetet, s megpróbálják rábírni a bejelentőt, hogy forduljon orvoshoz, ugyanis ha tényleg őt is villámcsapás érte, ellátásra, megfigyelésre szorulhat.

Bánáti Henrik, az állategészségügyi intézet igazgató főállatorvosa a távirati iroda érdeklődésére elmondta: megkezdték az elpusztult állatok boncolását. Elsődlegesen nagy valószínűséggel állítható, hogy nem mérgezés és nem is fertőzés okozta az egyébként igen gyorsan, mindössze két perc alatt bekövetkezett elhullást - tette hozzá.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!