Pénzbüntetés a Heti Hetes sztárjainak

2002.02.26. 13:06
Egy embert sértett meg emberi mivoltában Hernádi Judit, Verebes István és Bajor Imre a Fővárosi Bíróság szerint. A Heti Hetes szereplői így súlyos százezreket kénytelenek megfizteni Grespik László, most már aktív MIÉP-es képviselőnek. Ha ezt nem teszik meg, azaz nem fizetnek, Verebesnek majdnem öt, Hernádinak 3, Bajornak pedig több mint két hónapot kellene leülnie. Havas Henriket, aki csak "sejtette mit gondol" Grespik Lászlóról, felmentették a vádak alól.
A rózsaszín párducot keressék meg - szólt a bíró a keddi tárgyalás megkezdése után, mikor felcsendült a tárgyalóteremben a rajzfilm zenéje. Grespik László, aki magánvádlóként az ügyész helyén ült, ekkor kabátzsebébe nyúlt és kikapcsolta telefonját. A Fővárosi Közigazgatási Hivatal, múlt héten fegyelmivel büntetett vezetője a Heti Hetes szereplőinek "megátalkodott, következetes és az ő becsületébe gázoló kijelentései" miatt 6-7 számjegyű pénzbüntetést kért, rögtön azok után, hogy elfogultságot jelentett be az ügyben első fokon ítéletet hirdető bíró ellen, amiért kioktatta Verebeséket arról, hogy Grespiknek magánvádjával szemben viszontvádakkal élhetnek.

A humor büntethető

Anyád, abnormális, elmeorvossal többre menne - többek között ezekkel a szavakkal élcelődtek a Heti Hetes szereplői még tavaly ősszel, amit Grespik már nem tűrt, és eljárást indított. Tették mindezt ráadásul milliók előtt, míg Grespiknek csupán egy tárgyalóteremnyi nyilvánosság jutott. -Nekem most ez a terem az ország- idézte Dobó kapitány szavait Grespik.

A tárgyalás során hiába érveltek a védők azzal, hogy aki kenyeret dobál, annak számítania kell arra, hogy nevetségessé válik. Ha pedig nevetségessé válik, akkor nevetni fognak rajta. És, ha Grespik László - akiről mindenki tudja, hogy kicsoda, és nem azért, mert a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetője volt - folyton a nyilvánosság elé igyekszik, akkor el kell viselnie a kritikát. A védők szerint emellett minden olyan dolgot el kell tűrnie, ami nem súlyosabb annál, amit ő tett, vagy mondott. Ráadásul a humor és a szatíra eleve nem eshet büntetőjogi fenyegetettség alá. Ezek alapján a védők valamennyi vádlott felmentését kérték.

Grespik becsületét csorbították

De a másodfokú bíróság szerint is átlépte a határt Hernádi, Verebes és Bajor. Ők ugyanis nem egyszerűen kritizáltak és véleményt nyilvánítottak, hanem olyan kijelentéseket tettek, amelyek alkalmasak arra, hogy Grespik László becsületét csorbítsák. Ezért mindhármójukat bűnösnek találták nagy nyilvánosság előtt elkövetett becsületsértés vétségében. Hernádi Juditot 250 ezer forint, Verebes Istvánt 375 ezer forint, Bajor Imrét 160 ezer forint befizetésére kötelezte a bíróság. Azért kaptak ilyen jelentős pénzbüntetést, hogy ez egyrészt nekik is legyen érezehetően hátrány és másokat is visszatartson attól, hogy hozzájuk hasonlóan nyilvánuljon meg.

-Mit szólsz, van magyar bíróság - üdvözölte a teremből kilépő Grespik egy ismerősét. A hallgatóság körében egyébként több jelen lévő nyugdíjas megkönnyebbülten sóhajtott fel, miután kihirdették az immár jogrős ítéletet. Tapsolni viszont csak akkor kezdtek, amikor Grespik rögtönzött sajtótájékoztatóján arról beszélt, milyen jó, hogy vannak, akik megakadályozzák a média hatalmának túlburjánzását. És azt is bejelentette: ezzel még nincs vége, Farkasházy Tivadar, Havas Henrik és Verebes István ellen újabb eljárást indított.