Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A tengerben vészelték át a hurrikánt

2008.09.03. 06:55
Egy kubai halászhajó már nem tudott kikötni, mielőtt lecsapott a Gustav hurrikán, majd a hajó el is süllyedt. A halászok egy bójába kapaszkodtak, és 27 órán keresztül várták, hogy kimentsék őket.

Egy bójába kapaszkodva várta 27 órán keresztül öt kubai halász, hogy kimentsék őket, miközben a Gustav hurrikán végigsöpört felettük, mondták maguk a túlélők kedden a Kubai Kommunista párt Granma nevű lapjának.

A halászok hajója irányíthatatlanná vált, majd elsüllyedt Kuba délnyugati partjainál, amikor a hurrikán elől megpróbáltak visszatérni a kikötőbe. Az öt férfi egy közeli bójához úszott, de egyszerre csak hárman tudtak úgy felkapaszkodni rá, hogy ott pihenni tudjanak. Az öt halász ezért egymást váltva mászott ki a bójára 27 órán keresztül. "Kétszer kellett szájból-szájba lélegeztetniük, ütögették a hátamat és masszíroztak" - mondta egyikük a lapnak.

A kubai hatóságok elkezdték keresni őket, de a vihar miatt fel kellett függeszteniük a mentőakciót. Végül a kikötőtől 120 kilométerre keletre találtak a kimerült emberekre.

A Gustav hétfőn elérte az Egyesült Államokat, de azóta már a trópusi viharnál is gyengébb lett. Nyomában azonban három újabb trópusi vihar közeledik, a korábban már hurrikánná erősödött Hanna, valamint az Atlanti-óceán fölött járó Ike és Jospehine. A Csendes-óceán fölött pedig a nyílt víz felé tart a Karina trópusi vihar.