Ágnes
-5 °C
2 °C

A tengerben vészelték át a hurrikánt

2008.09.03. 06:55
Egy kubai halászhajó már nem tudott kikötni, mielőtt lecsapott a Gustav hurrikán, majd a hajó el is süllyedt. A halászok egy bójába kapaszkodtak, és 27 órán keresztül várták, hogy kimentsék őket.

Egy bójába kapaszkodva várta 27 órán keresztül öt kubai halász, hogy kimentsék őket, miközben a Gustav hurrikán végigsöpört felettük, mondták maguk a túlélők kedden a Kubai Kommunista párt Granma nevű lapjának.

A halászok hajója irányíthatatlanná vált, majd elsüllyedt Kuba délnyugati partjainál, amikor a hurrikán elől megpróbáltak visszatérni a kikötőbe. Az öt férfi egy közeli bójához úszott, de egyszerre csak hárman tudtak úgy felkapaszkodni rá, hogy ott pihenni tudjanak. Az öt halász ezért egymást váltva mászott ki a bójára 27 órán keresztül. "Kétszer kellett szájból-szájba lélegeztetniük, ütögették a hátamat és masszíroztak" - mondta egyikük a lapnak.

A kubai hatóságok elkezdték keresni őket, de a vihar miatt fel kellett függeszteniük a mentőakciót. Végül a kikötőtől 120 kilométerre keletre találtak a kimerült emberekre.

A Gustav hétfőn elérte az Egyesült Államokat, de azóta már a trópusi viharnál is gyengébb lett. Nyomában azonban három újabb trópusi vihar közeledik, a korábban már hurrikánná erősödött Hanna, valamint az Atlanti-óceán fölött járó Ike és Jospehine. A Csendes-óceán fölött pedig a nyílt víz felé tart a Karina trópusi vihar.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!