Krisztina
18 °C
24 °C

Tényleges életfogytiglant kapott a négyszeres gyilkos

2003.10.09. 13:41
Tényleges életfogytiglanra ítélte a Fővárosi Ítélőtábla Nemeskéri Gusztávot négy ember megölése miatt csütörtökön. A férfi tettét részben nyereségvágyból, részben pedig aljas indokból követte el. Az elkövető 120-as IQ-val rendelkezik.
A negyven éves férfit korábban szintén életfogytiglanra ítélő Fővárosi Bíróság még úgy határozott, negyven év múlva vizsgálható az elítélt feltételes szabadságra bocsátása. Az ítélőtábla azonban az elsőfokú ítéletet súlyosítva másodfokon kizárta a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét.

Négyszer ölt

A csütörtökön kihirdetett jogerős ítélet szerint mind a négy emberölésben szerepet játszott a pénz. Nemeskéri Gusztáv először 1996-ban egy argentin ismerősét ölte meg 6 ezer dollárért, majd az ELMÜ díjbeszedőjét, mert attól tartott, feljelenti áramlopás miatt. Ezt követően egy postást 700 ezer forintért, majd pedig a féltestvérét egy családi elszámolás kapcsán. A negyedik gyilkosságot 1999. áprilisában követte el Nemeskéri Gusztáv, egy hónappal azután, hogy a tényleges életfogytiglanra vonatkozó büntető törvénykönyvi rendelkezés hatályba lépett.

Pisztollyal

Áldozatait pisztollyal, közelről, kivégzésszerűen ölte meg, három embert a saját XVI. kerület Katóka utcai ingatlanában, egyet pedig annak közelében. A holttestek közül kettőt a kertben, egyet a pincében, egyet pedig a csömöri horgásztónál rejtett el.

Átlag feletti intelligencia

Az ítélőtábla szóbeli indoklása szerint Nemeskéri Gusztávot már az argentin férfi megölése után poligráfos vizsgálatnak vetették alá, ám "nyomozati hiba" folytán az eljárás eredménytelen maradt, és azt követően még háromszor gyilkolt a férfi. Az elmeorvos-szakértő szerint Nemeskéri Gusztávnak 120-as IQ-ja van, amely az átlagot meghaladónak számít. Amikor Nemeskéri Gusztáv rendőrkézre került, többször is beismerte a négy gyilkosságot, megmutatta a helyszíneket és az elkövetés módját. A bíróság előtt azonban már csak féltestvére megölését ismerte el. A bíróságok szerint ugyanakkor az eljárás egyéb adatai a beismerő vallomásokat támasztják alá.

Sorozatgyilkosság

A büntetés súlyosbítását, a tényleges életfogytiglant indokolva az ítélőtábla kifejtette: Nemeskéri Gusztáv az első gyilkosság után számára szerencsés körülmények között elkerülte a felelősségre vonást. Lett volna lehetősége, hogy változtasson, ám éppen ellenkezőleg a tendencia egyre negatívabb lett és végül már a közeli hozzátartozói biztonságát is fenyegette a sorozatgyilkossá vált férfi. Nem látszik remény arra, hogy Nemeskéri Gusztáv megváltozzon, a társadalom védelme azt indokolja, hogy legfeljebb csak kegyelemmel szabadulhasson - szögezte le a bíró.

Újból

Az elmúlt napokban a Fővárosi Ítélőtáblán ez már a második tényleges életfogytiglani ítélet volt, Bódi Zsoltot is ezzel sújtották, a két halálos áldozatot és két életveszélyes sérülést eredményező oktogoni lövöldözés miatt.