Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Bezáratná a gyömrői Pevdi Kft.-t a polgármester

2004.07.20. 17:56
A harminc embert foglalkoztató vegyi üzem működtetésénél előírások egész sorát nem tartották be - hívta fel a baleset okaira a figyelmet a polgármester, aki önkormányzati hatáskörben tetetne lakatot az üzem kapujára. A céget belföldi és nemzetközi szerződések kötik, eleget kellene tenniük több megrendelésnek is - érvelt a bezárás ellen a kft. igazgatója.
Be akarja záratni a gyömrői Pevdi Vegyipari Kft. üzemét a helyi önkormányzat; ennek előkészítésére szakemberekből álló vizsgálóbizottság alakult, amely kedd délelőtt helyszíni bejáráson vette számba, milyen hiányosságok idézték elő a hétfői üzemi baleset nyomán bekövetkezett levegőszennyezést - közölte kedden a polgármester az MTI-vel.

A 15 ezer lakosú Pest megyei város vezetése már több alkalommal is szorgalmazta a vegyi üzem működésének megszüntetését, ám a szakhatóság megakadályozta ezt a lépést, a veszélyes anyagokat felhasználó üzem mindmáig továbbműködhet - mondta Gyenes Levente. A hétfői eset azonban bizonyítja: "a lépés elkerülhetetlen, az önkormányzat a döntést saját hatáskörében kívánja meghozni" - tette hozzá a polgármester.

"Nem tartottak be egy sor előírást"

A tűzoltóság, a polgári védelem és a rendőrség gyors reagálásának köszönhetően nem keletkezett nagyobb baj, öt embernél állapítottak meg az orvosok enyhébb légzőszervi panaszt, de senkit sem kellett kórházba szállítani. Az előzetes vizsgálódásból azonban máris megállapítható, hogy a harminc embert foglalkoztató vegyi üzem működtetésénél előírások egész sorát nem tartották be - hívta fel a baleset okaira a figyelmet a polgármester.

Sok, a meghibásodotthoz hasonló vegyi anyagokkal teli tartály áll még a gyár udvarán, az üzemnek nincs intézkedési terve a bajok elhárítására, és felelőst sem neveztek ki az ilyen esetek megfelelő levezénylésére. Jellemző, hogy nem a gyár dolgozói, hanem a környékbeli lakosok értesítették a tűzoltókat, mert gázt észleltek a levegőben. Az üzem bezárásáról a végleges döntést a két-három napig is eltartható vizsgálódás eredményének összegzéseként hozzák majd meg - közölte Gyenes Levente.

"Mint mérnök, ellenzem a bezárást"

A rádióból értesült a polgármester szándékáról, ami szerint pénteken lakat kerülne az üzem kapujára - mondta el az Indexnek Cselik György, a Pevdi igazgatója. Érdeklődésünkkor az ÁNTSZ határozatára várt a lassan 24 órája talpon lévő igazgató, aki mint mérnök szakmailag nem tartaná helyes megoldásnak az azonnali bezárást, hiszen az üzem területén jócskán van még veszélyes és kevésbé veszélyes vegyszer, illetve alapanyag. Ráadásul a céget belföldi és nemzetközi szerződések kötik, eleget kellene tenniük több megrendelésnek is - tette hozzá az igazgató.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!