Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Újabb gyújtogatás Párizsban

2005.09.04. 11:11
Újabb gyújtogatás történt Párizsban, ezúttal egy toronyház postaládáit gyújtották föld eddig ismeretlen fiatalok, legalább 12 ember halálát okozva. Az áldozatok füstmérgezésben haltak meg. Korábban afrikaiak által elfoglalt házakat gyújtottak föl ugyancsak ismeretlenek.

Gyújtogatás okozta újabb franciaországi lakástűzben meghalt 12 ember vasárnapra virradóan. A tűznek 15 súlyosan sérült áldozata is van. A Párizs környéki kisváros, L,Hay-les-Roses egy 18 emeletes lakóépületében történt a tűzeset, amellyel kapcsolatban a bűncselekmény "gyanúja meglehetősen erős" - közölte Jean-Luc Marx, az illetékes megye, Val-de-Marne prefektúrájának főtitkára. Az üggyel kapcsolatban tanúként kihallgattak négy személy, de személyazonosságukról nem közöltek semmit.

Patrick Seve, a város polgármestere szerint szemtanúk azt állítják: látták, amint fiatalok felgyújtják a toronyház lépcsőházában lévő postaládákat. A francia rendőrség közölte, hogy a bűnügyi részleg foglalkozik az üggyel. A tűzoltók jelentős erővel vonultak ki: 21 laktanyából 43 jármű és 164 ember. Körülbelül hajnali 3 órakor tudták befejezni az oltást. A ház 800 lakójából mintegy 300-at kellett kimenekíteni, amit meg is tettek.

Michel Gros, a tűzoltóság szóvivője elmondta, hogy az áldozatok mind füstmérgezést szenvedtek, illetve bele is haltak. Számuk még nem végleges. A tűz viszonylag kis helyen pusztított, de a füst megtöltötte az egész épületet. A toronyház nem egy üresen álló, rossz állapotú lakóház, amelybe illegális lakásfoglalók költöztek be, hanem egy jó állapotban lévő, 110 lakásos társasház - mondta a szóvivő, utalva arra, hogy az utóbbi tíz napban rossz állapotú házakban keletkezett két lakástűz is Párizsban. Augusztus 26-án 17 afrikai, közük 14 gyerek égett meg a fővárosban, 29-én pedig hét szintén afrikai, köztük négy gyermek lelte tűzhalálát egy illegálisan elfoglalt lakásban.

Szombaton körülbelül 20 különböző szervezet, köztük szakszervezetek felhívására tüntetést rendeztek Párizsban mintegy 2000 fő részvételével a rossz körülmények között lakó emberek támogatására.