Emőke
-4 °C
9 °C

Gyurcsány: Megvédjük a Tiszát

2006.04.16. 18:35
A Fidesz árvízvédelmi bizottságának vezetője szerint a Gyurcsány-kormány mindössze 70 kilométernyi gátszakaszt erősített meg a szükséges 800-ból.

Megvédjük a Tisza menti településeket, az ott élőket akkor is, ha a legutolsó előrejelzések szerint a tetőzéskor várható vízszint meg fogja haladni az elmúlt napokban becsülteket, ezt pénz vagy anyaghiány nem akadályozhatja - mondta Gyurcsány Ferenc vasárnap a szolnoki Tisza-parton, ahol az árvíz elleni védekezési munkát tekintette meg. A Fidesz politikusa, Fónagy János szerint a kormány tétlensége miatt nagyobb a veszélyeztetettség a Tisza mentén.

Fegyelmezett, tervszerű megelőzés zajlik a gátakon, és ebben már nagy létszámmal vesz részt az önkénteseket felváltó honvédség is - osztotta meg a sajtóval tapasztalatait Gyurcsány Ferenc a bejárás utáni tájékoztatón.

Gyurcsány Ferenc leszögezte: minden, ami a védekezéshez szükséges, kellő mennyiségű létszám, technika és pénz rendelkezésre áll. Úgy látom, hogy a húsvét az munkával fog eltelni ebben a térségben, de hála a Jóistennek,(...) és a vízügyeseknek", a lakosság nagy részét ez nem akadályozza majd az ünneplésben - mondta Gyurcsány Ferenc.

Fónagy János országgyűlési képviselő, a Fidesz árvízvédelmi bizottságának vezetője szerint a szakemberek kiválóan teljesítenek a gátakon, kisebb lenne azonban a veszélyeztetettség a Tiszán, ha a kormány teljesítette volna a tervezett árvízvédelmi fejlesztéseket. "Nagyobb lenne sokkal a Tisza völgyében élő másfél millió ember biztonsága, hogyha a töltésépítéseket 2002-ben nem lassítják le, hogyha az Orbán-kormány által épített több, mint 200 kilométer töltés építési ütemét tartják, és négy év alatt nem összesen 70 kilométernek a magasítását, építését teljesítik, és az oly sokat emlegetett és oly szükséges árvízvédelmi víztárolók közül legalább egyet vagy kettőt használni lehetne" - mondta az MTI-nek Fónagy János.

A politikus szerint a Horn-kormány öt, az Orbán-kormány kétszáz, a Medgyessy-Gyurcsány-kormány mindössze 70 kilométernyi gátszakaszt erősített, illetve magasított meg a szükséges 800-ból.

Fónagy János hangsúlyozta, hogy a Fidesz az elmúlt négy évben minden olyan javaslatot támogatott, amely az árvízvédelmet szolgálta. A fideszes képviselő szerint nem a politikai elhatározás, hanem a pénz hiányzott a kormányoldalról a tervek megvalósításáho