Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Példátlan biztonsági intézkedések Hajdú László perén

2006.09.06. 15:29
A móri mészárlással vádolt Hajdú perében szerdán tanúként hallgatták ki egykori bűntársát, Kaiser Edét, valamint az ellenük valló Kiglics Attilát. A Fővárosi Bíróságon korábban még nem tapasztalt biztonsági készültség volt a két tanú miatt, akikre géppisztolyos kommandósok hada vigyázott és csak szigorú ellenőrzés után lehetett bejutni a tárgyalásra.

Szerdán folytatódott a móri mészárlással kapcsolatban több emberen, nyereségvágyból elkövetett emberöléssel és más bűncselekményekkel vádolt Hajdú László pere a Fővárosi Bíróságon. A tárgyalásra tanúként idézték be Kaiser Edét, Hajdú korábban már tényleges életfogytiglanra ítélt bűntársát, valamint Kiglics Attilát, aki a móri perben a vád koronatanúja volt, azaz Kaiser és Hajdú ellen vallott.

A két különleges tanú miatt sosem tapasztalt biztonsági készültség volt a bíróságon, a földszinti terembe csak szigorú ellenőrzés után lehett bejutni. A símaszkos, rohamsisakos kommandósok minden belépőt - az újságírókat és az ügyvédeket csakúgy, mint a hallgatóságot - lefényképeztek, azonosító igazolványaikat is megörökítették, majd alaposan átvizsgálták táskáikat és végül fémdetektoros ruházatátvizsgálás után engedték be az érkezőket.

A tárgyalás biztonságára körülbelül tizenöt géppisztolyos kommandós vigyázott, egyikük egy jól megtermett rottweiler társaságában tartotta rajta a szemét a folyosón várakozó közönségen. Hasonlóan szigorú intézkedésk eddig még nem voltak a bíróságon, még a móri per korábbi tárgyalásain sem.

"Ide a zsét!"

A megbilincselt Kaiser Edét két őr vezette be kettős láncon. Az életfogytig tartó fegyházbüntetését töltő tanú Szebeni László vezette bírói tanács előtt elmondta, hogy semmit sem tud a Móron történtekről. Persze tisztában vele, mi történt az Erste bankfiókban, hiszen "ezért ítéltek el", tette hozzá. Kaiser nyomatékosan ragaszkodott ahhoz, hogy őt és Hajdút a tanúvallomások keverték bele a móri ügybe. Kasier - aki bizonyítottan megfordult többször is Móron - állította: Hajdú sosem járt ott, még a rablás napján sem.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A tárgyaláson szembesítették Hajdút a terhelő bizonyítéknak számító zárkalehallgatási jegyzőkönyvek anyagával, a vádlott azonban minden felvetésre úgy reagált, hogy a jegyzőkönyvek nem hitelesek, mert a rendőrség kénye-kedvére összevágott, kivonatos, pontatlanul lejegyzett változatai a hangfelvételeknek. Mint emlékezetes, Hajdú előzetes fogvatartásakor egy beépített zárkatársnak többek között a következőket is mondta: "Mondom, én nem linkre, meg habókra vágtam érted... A sok fej... szám szerint nyolc érted...? Annak idején nem a telefonért kellett volna nyúlkálniuk, meg a gombot keresni! Igaz? Mert egyszer te azt mondod, hogy ide a zsét, akkor ide a zsét! Nem igaz? Akkor nem a gombot kell keresgélni a kibaszott életbe, nem kell játszani a Rambót!"

Védett tanú

A bíróság tanúként hallgatta meg Kiglics Attilát is, akit öt állig felfegyverzett kommandós kísért be a tárgyalóterembe, miután kivezették Kaisert és Hajdút - a három férfi nem volt egyszer sem egyszerre jelen a teremben. A Kaiser életfogytig tartó fegyházbüntetéséhez nagyban hozzájáruló egykori rablón símaszk volt végig, tanúvallomása közben folyamatosan a háta mögött állt egy kommandós, szemmel tartva a hallgatóságot.

Kiglics a másik perben elmondottakat - ami szerint Hajdú és Kaiser követték el a móri bankrablást - következetesen fenntartotta. Kiglics többek között elmondta azt is, hogy Kasier "haza akarta vágni Hajdút és barátnőjét", mert Hajdú volt az, aki a bankban lévőket lemészárolta, és Kaiser attól tartott, hogy ha az esetleg megtalált nyomok alapján elfogják Hajdút, akkor ő bemártja Kaisert is.

Miután kivezették Kiglicset, Hajdú és Kaiser reagálhatott a bíró által ismertetett tanúvallomásra. Hajdú szerint Kiglics mindig a vádhoz igazítja vallomásait, az pedig elképzelhetetlen, hogy Kaiser meg akarta volna ölni őt. Kaiser is egyetértett abban, hogy Kiglics hazudik, majd a raböltözetére mutatva így szólt: "nem kívánom az egész életemet ebben a ruhában leélni, én nem fedezek senkit, kim nekem Hajdú László? Senki!"

A per további tanúk meghallgatásával folytatódik, azonban Szebeni László tájékoztatta a jelenlévőket, hogy több tanú is írásban tesz vallomást, mivel félnek a tárgyalásokon személyesen megjelenni. Így a következő tárgyaláson az írásban beadott tanúvallomások ismertetése lesz napirenden.