Aliz
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Nem lincselték meg az ámokfutó jachtost a pesti Dunán

2007.05.04. 13:56
Gyerekeket inzultált, aztán majdnem ledarált egy 19 éves kajakost, majd segítségnyújtás nélkül továbbszáguldott egy jacht tulajdonosa a Dunán, a Luppa-szigetnél. A krimi azzal ért véget, hogy az eszméletlenség határán imbolygó kapitány kifutott egy zátonyra, ahol szerencséjére nem verték agyba-főbe a dühös kajakosok. Az Index riportere éppen a helyszínen balinozott. Riport első kézből, helikopterrel és pecabottal kifogott halálmadárral.

Egy még az Index által sem idézhető káromkodással indult a dolog: Újpest felől érkeztünk a Luppa-sziget felső végéhez Biliárd nevű, ehhez mérten zöld posztóval borított korhadt horgászladikunkkal, amikor kis motorcsónakon egy férfi, - hamar kiderült: kajakedző - érkezett, azt mondta hogy "egy XXXX GRR ZZZ jachtos keresztülment egy kajakos fiún, ráadásul le akart lépni", hívjuk a rendőröket és a mentőket.

Megtettük, aztán odamotoroztunk a sziget északi vége feletti kavicszátonyhoz, ahol partra futva féloldalasan hevert a jókora motorcsónak, mellette egy romos kajak, kicsit arréb a a láthatóan sokkos állapotban zokogó áldozat éppen leült a kavicsra. Szerencsére nem voltak rajta külső sérülések. Ott téblábolt, sőt nyugodtan mondhatjuk, tántorgott a motoros kapitánya, egy nagydarab, izmos, ekkorra láthatóan nagyon megijedt fiatalember aranylánccal.

Nem volt verekedés

Ekkor érkezett egy csapat kajakos, az áldozat ismerősei, a helyzet hirtelen kicsit ijesztővé vált, de a fiúk szerencsére a barátjukkal foglalkoztak és nem akartak elégtételt venni. Ráadásul a zátonyon segédkezett egy evezős, akiről kiderült, hogy rendőr, így kétszáz méterrel feljebb álltunk a csónakkal.

Meghökkentően rövid idő múlva, tíz perc sem volt talán, feltűnt a folyó felett egy sárga mentőhelikopter és a Luppa-szigeti komppal befutottak a rendőrök is.

Sokkot kapott a kajakos fiú

Pénteken sikerült beszélnünk az áldozattal, a 19 éves B. Andrással. A fiú, aki 9 éve evez, a lábtámaszát szerelgette, így leszakadt társaitól. Egyedül igyekezett utolérni őket, a parttól 15-20 méterre haladva. Észrevette, hogy a folyó túlpartjánál, ahol egy másik klubbéli gyerekeknek tartottak kajakedzést, egy motorcsónak a hajók közelében kavarog, mire az edző valamit odaszól a jachtosnak. "A motorcsónak ekkor rézsútosan elindult a Dunán keresztbe, full gázon. Nekem bal hátulról érkezett, ezért az elején csak hallottam, hogy egyre erősödik a motorzaj. Megfordultam. 10-15 méterre járt tőlem, egyenesen nekem tartott teljes sebességgel. Odakiáltottam és felemeltem az evezőmet. Az utolsó pillanatban vett észre, kifarolt, de a hátuljával elkapta a kölcsön kajakom elejét és ledarálta az orrát. Beestem a vízbe."

A jacht tétovázás nélkül továbbhajtott. Andrást, aki a kölcsönbe kapott hajót mindenképp ki akarta menteni, a BKV edzője szedte ki a vízből. Elindultak lefelé, a Római-parti csónakházak felé, aztán egyszer csak észrevették, hogy a folyóág közepén zátonyra futva ott áll a bűnös hajó. Ezután jöttünk mi balinvadászok a képbe.

A rendőrség megalapozott gyanúnak tartja a "segítségnyújtás elmulasztását" - mesélte a telefonba Csobai Balázs százados, a vízirendőrök bűnügyi csoportvezetője. Fölmerült az ittasság gyanúja is, a motorcsónak vezetőjét elvitték vérvételre, eredmény még nincs.


Ez a Luppa-sziget folyás iránt felső vége feletti zátony, éppen leszáll a mentőhelikopter.


Sebesülést nem kellett ellátniuk, nyugtatót viszont adtak a sokkos fiúnak a mentősök. Aztán elröpültek.


De most az Élet itt élni akar - mondták Ady Endrével az állatvilág balfácánjai, a ragadozó létükre duzzadt pornóajkakkal és fogatlan szájjal megvert balinok, és a dráma helyszínén heves ragadozásba kezdtek. Képünkön a szerző látható egy csenevészebb példánnyal.


A morbid horgászat méltó megkoronázása volt, amikor B. Péter vállalkozó közös csónakunkból kihajított egy villantót, majd azt sikkantotta, hogy "Úristen, ráharapott egy denevér!" Egy percig vadul fárasztott egy fekete, csapkodó valamit, ami a csónakba való behúzás után sárga szemű halálmadárnak bizonyult. Később kiderítettük, hogy kis lile. Vigyázzanak a folyókon, bármi megtörténhet!