Ágnes
-1 °C
2 °C

'Hosszú kolbász, rövid prédikáció'

Öngyilkosságot követett el június 26-án a Győr-Moson-Sopron megyei Halászi templomának plébánosa a saját pincéjében. Aznap hiába várták dr. Nagy Józsefet a misére. Az aggódó emberek a kántor kíséretében a plébániához siettek, de a lakásban sem találták a papot. Betörték a pince zárt ajtaját, ahol felakasztva találták meg József atyát.
József atya szeretett itt sétálni
A katolikus templom homlokzatán fekete zászlót lenget a szél, a kapun egy hitoktató szövegszerkesztővel készült felhívása az ideiglenes miserendről. "Kedves halászi hívek! A jövő héten a hétköznapi szentmisék elmaradnak, ezeket egy későbbi időpontban pótoljuk." A barokk templom mögött vidéki körzeti orvosi rendelőre emlékeztető ház nagy kerttel, sok évtizedes fenyőfákkal. Az ajtón rendőrségi pecsét. Itt akasztotta fel magát június 26-án Nagy József, halászi plébánosa.

Nem fél itt senki

"Én törtem rá a pinceajtót" - mondja Majthényi Tamás polgármester, miután hamiskás mosollyal hagyja végigmondani jövetelünk célját. Elege van falujának népszerűségéből. Előző nap járt nála a Hetek újságírója. "Milyen lap az?" - kérdezi. "A Hit gyülekezetéé" - válaszoljuk. "Ja, akkor már értem." A bulvárlapokkal sincs kibékülve. Hosszasan idéz az egyikből. A cikk azt taglalja, hogy retteg a település, és olyan forrásra hivatkozik, akit az alig háromezer lelkes falu polgármestere nem ismer. "Beszéljenek az emberekkel, nem fél itt senki, bár mindenit megviseltek a történtek."

Elnyomjuk az utolsó csikket, szedelőzködünk. "A fogorvosé volt" - mutat a hamutartóra. "Ő is öngyilkos lett" - mondja rezignáltan. A falu azonban nem az önkezükkel véget vetettekről ismert; Halászi legutóbb 1992-ben került a címlapokra. Akkor egy teherautó leszakította a hidat, amely így a Mosoni-Dunába csuklott.

Mivel lehet zsarolni egy ilyen embert?

Súlyos fellegek
A helyiek, ha szerényebb formában is, de követték a városi barokk építészetet. A sorozatos árvizek miatt erre már csak három ház emlékeztet. Az egyik előtt két néni beszélget a körzeti megbízottal. "Nem nyilatkozunk az atyáról, nem nyilatkozunk" - hárítják el a kérdéseket. "Várjuk ki a nyomozás végét" - int óvatosságra a cingár rendőr. A nénik két szemérmes tiltakozás közben sorra veszik, mit is tudnak az ügyről. Állt itt egy "fekete kocsi" a halála napján, "többen is látták" a templom előtt, valaki a rendszámot is felírta. "Várjuk ki a nyomozás végét" - szól közbe a közeg. A falubeliek két "gyanús", idegen alakot láttak kiszállni az autóból és bemenni a plébániára. A rendőr a homlokát ráncolja, és egy "Várjuk ki a nyomozás végét!"-tel vesz búcsút.

A közlékenyebb asszony szerint "érthetetlen az egész, hogy kinek és mire" adta oda azt a sok milliót. Ne tőlük kérdezzük, ők is csak az újságokból tudnak ezekről. A búcsúlevélről is, amelyben bevallja, hogy "nem tud ekkora lelki teherrel élni". Meg arról is, hogy valaki zsarolhatta. Nem is értik mivel lehet zsarolni "egy ilyen csendes, zárkózott embert". Biztos "visszaéltek végtelen jóságával."

Ami biztos: Nagy József az öngyilkossága előtti napokban öt személytől 2,5 millió forintot kért kölcsön, és bankoktól is vett fel összegeket. A pénz nem került elő.

Nem találják a pap bácsit

Jankó szerint fogyott a plébános ereje
Jankó István, a halászi katolikus egyházközség elnökének unokája a plébános halálának napján a hétórás miséről már negyednyolckor hazaérkezett. "Nem találják a pap bácsit" - mondta otthon. A tragédiára senki sem gondolhatott, habár utólag lehet felsorakoztatni "bizonyos jeleket". Jankó szerint "lelkileg volt beteg". Az utolsó hónapokban sokat sétálgatott magányosan a Mosoni-Duna-part sétányán. Istentisztelet közben el-elcsuklott a hangja, többet beszélt, kevesebbet énekelt. Az úrnapi körmeneten az oltáriszentséget is a mellének döntve vitte.

A három éve Halásziba került plébánost hamar megszerették. A falusiak szerint nagy erény a "hosszú kolbász, rövid prédikáció". Nagy Józsefnél a misének egy óra alatt vége volt. Nem is voltak hálátlanok a helyiek. Amikor az egyik víz alá került győri templom újjáépítésére gyűjtöttek, a halászi hívek adták a legtöbb pénzt. Nem akarták, hogy plébánosuknak rossz híre legyen a püspökségen.

Az államnak nem volt többé beleszólása

A plébánosnak Halászi volt a negyedik települése. A helyiek úgy tudják, "valamiért haragudott rá a megyei püspök, többször áthelyeztette, egyszer még egy Győr melletti cigánytelepre is letették". Úgy tudják, Nagy József és a püspök egy iskolába jártak, innen a rossz viszony.

A rendszerváltás után a püspökök nagyobb teret kaptak személyi kérdésekben: "azt, és oda helyeztek, akit akartak, az államnak nem volt többé beleszólása". Név nélkül nyilatkozó papok a szociális érzék nagyfokú hiányáról beszéltek, amikor szóba kerültek az áthelyezések.

A kapitány úr győz

A rendőrkapitány a nyomozás érdekeire tekint
A Starsky és Hutch szőke nyomozójára emlékeztető Horváth Csaba, a mosonmagyaróvári rendőrkapitány "tényleg csak pár percre" fogad. Kedves és előzékeny, mégis görcsösen rángatjuk a beszélgetés fonalát, nehogy belegabalyodjunk az információhiányba, közben farkasszemet nézünk "a nyomozás érdekeire való tekintettel".

De hiába, a kapitány úr győz: "...nincs ebben az ügyben semmi rejtélyes, ...az öngyilkosság körülményeinek kivizsgálására az államigazgatási eljárás keretei kimerültek, ezért nyomozati eszközök bevetése vált szükségessé, ...ismeretlen tettes ellen indult a nyomozás zsarolás bűntettének gyanúja miatt."