Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Három tonna húst koboztak el a Lehel téri piacon

2006.11.16. 09:46
Razziát tartottak csütörtök reggel a Lehel téri piacon. Az állatorvosok 3,2 tonna lejárt minőségmegőrzési idejű, illetve fogyasztásra alkalmatlan húst koboztak el.

3,2 tonna húst koboztak el az állatorvosok csütörtök hajnali razziájuk során Budapesten a Lehel téri piacon, tájékoztatta az ellenőrzési akciót követően Hajós Ádám, fővárosi főállatorvos az MTI-t.

Nem nevezte meg a cégeket

A Fővárosi Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomás vezetője elmondta: Budapesten akciósorozat indult a nagy piacok ellenőrzésére annak érdekében, hogy kiszűrjék a fogyasztókra esetleg veszélyes húsárukat. Ennek az akciósorozatnak a részeként ellenőrizték csütörtök hajnalban nyolc állatorvossal a Lehel téri piacot.

Az ellenőrök lejárt minőségmegőrzési idejű húsokat, illetve olyan, fogyasztásra alkalmatlan hústermékeket kerestek, amelyek forgalomba hozataluk után veszélyeztethették volna az emberek egészségét.

Az ellenőrzések során négy kiskereskedelmi cégnél találtak súlyos szabálytalanságokat. A cégeket a fővárosi főállatorvos nem kívánta megnevezni.


Újrafagyasztották a húsokat

Az ellenőrzés eredményeként 3,2 tonna húst koboztak el, kiszabtak 5,5 millió forint állategészségügyi bírságot, továbbá 2,5 millió forint költségtérítésre is kötelezték a megbírságolt cégeket.

Az állatorvosok elsősorban azt kifogásolták, hogy bizonyos vállalkozások engedély nélküli technológiai tevékenységet végeztek, például újrafagyasztottak húsokat.

Szilveszterkor akarták piacra dobni

Hajós Ádám példaként említette, hogy találtak olyan virslit, amelynek szavatossága ez év januárjában már lejárt, ám visszafagyasztották és vélelmezhetően ez év szilveszterkor ismét forgalomba kívánták volna hozni.

Emellett volt olyan cég, amely pácolást is végeztetett, holott erre szintén nem volt megfelelő technológiai háttere és engedélye.

A fővárosi főállatorvos közölte: folytatják ellenőrzéseiket.