Szilárda
0 °C
6 °C

Két nő tíz órán belül tizenkét gyereket hozott világra

2007.06.12. 19:37
Tíz órán belül kétszer is hatosikrek születtek Amerikában. A legkisebb harminc dekás.

Egy darabnig még a kórházban maradnak azok az újszülött ikrek, akik néhány órán belül jöttek világra Amerikában. Az ABC szerint a Minnesota állambeli Minneapolisban egy 24 éves asszony négy kisfiút és két kislányt hozott világra vasárnap éjfélkor. Alig tíz órával később az arizonai Phoenixben három kislány és három kisfiú született egy 32 éves anyától császármetszéssel.


A phoenixi hatos ikrek egyike

A minneapolisi babák a terhesség 22. hetében születtek. A legkisebb alig 30 dekagrammos, állapotuk kivétel nélkül kritikus. Szüleik több mint egy éven keresztül sikertelenül próbálkoztak a terhességgel, majd az anya, Brianna Morrison vállalta a termékenységet serkentő hormonkezelést. Amikor kiderült, hogy hat magzat nő a méhében, az orvosok tanácsolták, hogy csak kettőt tartson meg, de Morrisonék ezt elutasították.

Az arizonai ikrek, Jenny és Bryan Masche gyermekei mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. A peteérést gyógyszerrel stimulálták. Tíz héttel korábban születtek a kelleténél, de súlyuk az egyik kisfiú kivételével meghaladja az egy kilót. Apró tüdejük fejletlen, és a gyógyszerek mellékhatásaként igen aluszékonyak. Öt újszülöttet lélegeztető gépen tartanak, de hat-nyolc héten belül a szülők mind a hatot hazavihetik.