Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Tömegkarambolok az M1-esen

2005.12.30. 15:15
Ha valaki útnak indulna a Dunántúlon és az ország középső részén, akkor hólánc, téli gumi és megfelelő műszaki állapotú autó nélkül ne tegye. Az M1-esen sorozatosak a balesetek, egy szerb kisfiú életét vesztette. Az ország nyugati és középső részén, így Budapesten az utak nagyon nehezen járhatók, egyes mellékutak pedig szinte járhatatlanok.

Budapesti képeink
Kattintson!

Péntek délután újra lezárták teljes szélességben az M1-es autópályát, mert egy korábbi baleset miatt műszaki mentést végző tűzoltóautóba futott egy török rendszámú kamion.

Délben Hat-tíz gócpontban hatvan jármű csúszott össze az M1-es autópálya Budapest felé tartó szakaszán a 112-es kilométerkőnél, Győr közelében pénteken délelőtt; a tömeges karambolban tizennégyen, közölük öten súlyosan, megsérültek. A gépkocsik mellett autóbusz és kamion is ütközött. Komáromból és Győr felé megindult a forgalom a másik irányba várhatóan délután három órától lehet menni. A teljes útzárat azért rendelték el, mert az egyik autó átrepült a túloldalra. Egy, a helyszínen tartózkodó kollégánk szerint Győrnél nem a rendőri terelés miatt, hanem az autósok saját kezdeményezésére indult meg a forgalom az 1-es út irányába.

A balesetet az okozta, hogy az egyetlen járható sávban, a latyakos, csúszós úton nagy sebességgel haladtak az autók, amikor egyikük megcsúszott. A mögötte szintén nagy sebességgel érkező járművek ezután egymás után csapódtak bele.

Az M1-es autópályán, egy másik balesetben, egy nyolc éves szerb kisfiú életét vesztette, amikor két - holland és osztrák rendszámú - autóbusz és egy kamion is ütközött. Ketten súlyosan, nyolcan könnyebben megsérültek.

Az autópálya másik, Győr felőli oldalán két újabb karambol volt, először egy kamion fordult keresztbe az úton a 112-es kőnél, majd néhány órával később kilenc autó csúszott össze a 110-es kilométernél. Utóbbinál a mentők csak egy sérültről tudnak.

Nézze meg a képeket!

Ennél már csak rosszabb lesz

A Dunántúlon csütörtök este, Budapesten éjfél után kezdett el esni a hó. A nyugati határszélen és az ország délnyugati részén negyven-ötven, a fővárosban közel húsz centiméter hó esett, és jelenleg is intenzíven havazik. A helyzet ennél már csak rosszabb lesz. Nyugaton és az ország középső részein hamarosan elállhat ugyan a havazás - tájékoztatott Németh Lajos meteorológus -, de a levegő hőmérséklete ebben a térségben fagypont körül vagy az alatti marad. Ez rendkívül erős, akár orkán erejű széllel is párosulhat. Ezért hófúvásokra kell számítani a Dunántúlon és a főváros térségében is. Olvasson Index-meteorológiát>>> és hójelentést>>>

Két részre szakadt az ország

Hóhelyzet
Magyarországi hóhelyzet péntek délben

"Szörnyű állapotok vannak" - jellemezte a helyzetet a Győr-Moson-Sopron megyei ügyeletes. A 25-30 centiméteres havat elkezdte fújni a szél. A főutak, ha nehezen is, de járhatók, viszont a mellékutak szinte járhatatlanok, az azok mentén fekvő települések "kezdenek megközelíthetetlenné válni". A 85-ös utat péntek délelőtt Kapuvárnál, egy kamion megcsúszása miatt, teljes szélességében lezárták.

Elzárt - vagy nem?

"Minket nem lehet elzárni a külvilágtól, ha ki akarunk menni, akkor kimegyünk" - mondta Szöllősi Tiborné, a 476 lelkes Zala megyei Orosztony polgármestere. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője korábban úgy nyilatkozott, hogy Zalában - Orosztonyon kívül - még négy település, Belezna, Kerecseny, Börzönce és Böde nem közelíthető meg közúton.

Az elzártnak tekintett falvakban a helybeliek traktorokkal "jönnek-mennek". Az orosztonyi polgármester szerint a buszok és az élelmiszerszállító teherautók bejutottak a településre. "Kicsit felfújták ezt a dolgot - mondta Szöllősiné. - Megszoktuk már, hogy télen esik a hó."

"Orosztony (lásd keretes írásunkat - a szerk.) és Kerecseny nagyon nehezen megközelíthető - mondta a Zala megyei közútkezelő ügyeletese. - Több autó elakadt már, nem tanácsos arra menni." Lenti és Nagykanizsa környékén 35-40 centiméter, Keszthelynél 10-20 centiméter hó esett, és most is esik. A megyében 65 munkagép dolgozik, és a fel-feltámadó északi szél hóátfúvásokat okoz, de hótorlaszok még nincsenek.

Veszprém megyében tizenegy település megközelíthetetlen, sok alsóbbrendű út járhatatlan Pápa, Zirc és Tapolca környékén. Pápa térségében nem lehet megközelíteni járművel Malomsok, Csíkvánd és Kemenesszentpéter községeket, Zirc körzetében pedig elzárják a hófúvások Bakonynánát, Szápárt, Csetényt, Dudart, Jásdot és Tést, Veszprém közelében pedig Hidegkút és Tótvázsony van a hó fogságában. A Veszprém-Tapolca közötti főutat is több helyütt "megrakta" méteres hófúvásokkal a viharos erejű szél, az utat a rendőrség lezárta a forgalom elől. Hozzátette: nagy kiterjedésű hófúvás zárja el Aszófőnél a balatoni főutat is. A megyét átszelő 8-as főút nehezen, de járható.

Fejér megyében Vértesboglárt és Bodmét is elzárta a hó. A megyei közútkezelő lezárta a Csákvár és Felcsút, a Székesfehérvár és Zámoly utakat, emellett járhatatlan a Mór és Bakonycsernye, a Söréd és Csákberény közötti szakaszok, valamint Isztimér, Fehérvárcsurgó és Iszkaszentgyörgy között is hasonló a helyzet. Ugyanúgy járhatatlan az út Székesfehérvár és Sárszentmihály, valamint Pákozd és Sukoró között. Szabadbattyán és Sárszentmihály között 40 jármű akadt el. Több elakadt gépkocsi miatt megbénult a forgalom a 6-os számú főút 31-es és 32-es kilométerszelvénye között, valamint a 81-es főúton Magyaralmásnál és Csókakőnél.

Vas megyében továbbra is hófúvás nehezíti a közlekedést; a havazás átmenetileg megszűnt, az 50-55 km/h-s északi- észak-nyugati szél több mellékúton jelentős hóakadályokat okozott. A Szombathely-Csepreg közötti útvonal, a Bük környéki mellékutak, a Sárvár-Szeleste közötti út, valamint a Celldömölk környéki mellékutak nehezen járhatóak. Csepreg környékén több gépkocsi is elakadt a hótorlaszok miatt. A Jánosháza környéki mellékutak, a Nemeskeresztúr-Kissomlyó útszakasz, valamint a Köcskre bekötőút jelenleg járhatatlan.

Pest megyében is feltámadt a szél, és egyre több torlaszt emel. A rendőrség emiatt a 6-os út harmincas kilométerénél a 7-es útra tereli a forgalmat. A 6-os útra Ercsi után térhetnek vissza az autósok. Az alacsonyabb rendű utak nehezen járhatók.

Nehezen járhatóak az utak Vas, Somogy, Veszprém, Baranya és Komárom-Esztergom megyében. A Dunától keleti irányba, az északi megyékben gyengébb havazást jelentettek, illetve vegyes csapadék vagy eső hullik. Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Heves megye egyes részein gyengén havazik, Bács-Kiskun megyében, Kalocsa és Baja térségéből jelentettek jelentősebb havazást, itt 10-15 centiméternyi hó hullott. Délben intenzív havazás kezdődött Csongrád megyében Hódmezővásárhely térségében is. Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből esőt jelentettek, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye az éjjel csapadékmentes volt. (Békéscsabán péntek koradélelőtt már plusz öt fok volt.)

A Dunántúlon a műszaki mentések az időjárásnak megfelelően az árokba csúszott, keresztbe fordult, elakadt kamionok, személyautók mentéséből tevődtek össze. Személyi sérülés nem történt, legtöbbször anyagi kár sem következett be.

Nézze meg a képeket!

Budapestet száz géppel takarítják

Nem takarítják megfelelően Budapest útjait - ez a véleményük a fővárosi taxisoknak. A 6x6 diszpécsere az Indexnek azt mondta, hogy tudomásuk szerint Budán csak az Istenhegyi úton és a Szilágyi Erzsébet fasoron járt takarítógép. "Pesten még csak elcsúszkálunk valahogy, de a budai utak szinte járhatatlanok" - fogalmazott Kozár Gábor, a 6x6 Taxi diszpécsere. (Olvasóink viszont több budai úton, például a Bimbó, a Törökvészi, a Gazdagréti és Törökbálinti úton is láttak hókotrót.)

A fővárosban éjjel egy óra óta esik a hó, 15-20 centiméter esett. A mellékutakat csak akkor kezdik tisztítani, amikor a főutakkal végeztek, így a taxisok információi, miszerint Budán járhatatalanok az utcák, nem vonatkozhatnak a főutakra Szegedi szerint.

"A Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. megfeszített erővel, száz géppel és 741 hómunkással dolgozik Budapest főútjain" - mondta az Indexnek Szegedi Péter, a cég szóvivője. Szegedi szerint nincs járhatatlan főút a fővárosban, a mellékutakat viszont csak akkor takarítják, ha végeztek a nagyobb útvonalakon a munkával.

Budapesten két buszjárat, a 18-as és a 92-es nem jut el a végállomására, egyébként bár lelassult a közlekedés, de mindenhová eljutnak a BKV járatai, közölte a BKV fődiszpécsere. A 18-as busz nem jut el a solymári, a 92-es pedig a cinkotai végállomására. Szinte minden villamosvonalon előfordul, hogy a váltó eltömődik, ilyenkor 10-15 percig - amíg a váltókat kitakarítják - állnak a járművek.

Vonattal sem jobb

Budapesten, a Kelenföldi pályaudvaron és Kőbánya-Kispesten reggel óta gondot okozott a vasúti váltóberendezések kezelése. Délután egy órára - a hómunkások segítségével - megtisztították a síneket a jeges hótól, így ott már nem szenvednek késést a vonatok. Romlottak viszont a közlekedés feltételei a Budapest-Komárom-Győr vasútvonalon. Győr és Komárom térségében az intenzív havazás és a hófúvás miatt sok a vonatkésés. Környe és Kisbér között egyelőre hóekék tisztítják a vasúti pályatestet, csak ezek után közlekedhetnek a vonatok, jelentős késésre kell számítani.

A MÁV járatainak két-két és fél órás késése miatt a székesfehérvári vasútállomáson mintegy százan várakoznak továbbutazásra - tájékoztatott a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken este nyolc óra után. Amennyiben szükséges, a vasútállomáson várakozók számára megnyitják a Tolnai úti általános iskolát, ahol ágyakat, takarókat és forró teát biztosít a székesfehérvári önkormányzat - mondta el Németh-Kész Mónika.

Változatlanul rosszak a vasúti közlekedés feltételei a szombathelyi, a celldömölki, a nagykanizsai, a zalaegerszegi, a székesfehérvári vasúti csomóponton és a hozzájuk csatlakozó vasútvonalakon, valamint a balatoni vasútvonalakon. A Budapest-Martonvásár közötti elővárosi vonatok 11 órától nem járnak. A MÁV gondoskodik az utasok elszállításáról: az utasok a Székesfehérvár felé közlekedő távolsági vonatokkal utazhatnak.

A rendkívüli időjárási helyzetre való tekintettel a GYSEV tájékoztatja az utasokat, hogy a Sopron-Szombathely és Sopron-Győr vasútvonalon a menetrend szerinti vasúti közlekedés jelenleg bizonytalan. Az információs szám: 99/517-212.

Nyugat-Európában sem jobb

A havazás egész Európában gondokat okoz. Áramkimaradásokat és közlekedési nehézségeket okoztak a hóviharok csütörtökön Európában. Skandinávia déli részén és Olaszországban több autóutat lezártak.

Részletek >>>>