Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Megrótta a bíróság Havas Henriket

2002.10.17. 15:29
Becsületsértésért megrovásban részesítette a bíróság Havas Henrik újságírót, amiért egy telefonos műsorban Grespik Lászlóra, a közigazgatási hivatal volt vezetőjére utalva kijelentette: "ha találkozunk, seggbe foglak rúgni". Havas tudomásul vette az elmarasztaló határozatot, Grespik viszont pénzbüntetés kiszabásáért fellebbezett.
Grespik László ügyvéd, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal egykori vezetője által kezdeményezett magánvádas büntető eljárásban kétrendbeli becsületsértés miatt megrovásban részesítette Havas Henrik újságírót a Pesti Központi Kerületi Bíróság csütörtökön kihirdetett nem jogerős végzésében.

"Seggbe foglak rúgni"

Havas Henrik két tavalyi kijelentése miatt tett feljelentést Grespik László. Az újságíró a Satelit TV egyik telefonos műsorában az ügyvédre utalva úgy fogalmazott: "ha találkozunk, seggbe foglak rúgni".

"Bocsássunk meg a szellemi sérülteknek"

A másik kifogásolt megfogalmazás Havas Henriknek a Mai Lap című újságban közzétett egyik írásában szerepelt. Eszerint az újságíró Grespiket Lászlót nem tartja úriembernek, de mint jó keresztény, megbocsát neki, hisz Jézus is az kérte híveitől, bocsássanak meg a szellemi sérülteknek.

Folyt. köv.

Az elsőfokú bíróság megrovás alkalmazása mellett megszüntette a büntetőpert. Havas Henrik a végzést tudomásul vette, Grespik László azonban súlyosításért, pénzbüntetés kiszabásáért fellebbezett. Így tehát a becsületsértési ügy a Fővárosi Bíróságon folytatódik.

Grespik László korábban már kezdeményezett bírósági eljárást Havas Henrikkel szemben, ugyancsak becsületsértésért, akkor a Heti Hetes című műsorban elhangzott szavai miatt kellett a bíróság elé állnia, amely végül felmentette. Elmarasztalták viszont Hernádi Juditot, Verebes Istvánt és Bajor Imrét. Hernádi Juditot 250 ezer forint, Verebes Istvánt 375 ezer forint, Bajor Imrét 160 ezer forint befizetésére kötelezte a bíróság. Azért kaptak ilyen jelentős pénzbüntetést, hogy ez egyrészt nekik is legyen érezhetően hátrány és másokat is visszatartson attól, hogy hozzájuk hasonlóan nyilvánuljon meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?