Gerzson
-3 °C
3 °C

Síntörések és veszteglő vonatok a hideg miatt

2006.01.25. 10:29
Továbbra is gondokat okoz a vasúti közlekedésben a napok óta tartó rendkívüli hideg. Az országban több helyen is síntörések lassítják a közlekedést. Még mindig buszok szállítják a Nyíregyháza-Balsa, Nyíregyháza-Dombrád vonalon az utasokat a hóval betemetett sínek miatt. A MÁV éjszakára nyitva tartja a várótermeket a hajléktalanoknak.

Fennakadások voltak szerda reggel a vasúti közlekedésben a Budapest-Vác-Szob vasútvonalon, több vonat is vesztegelt a reggeli hidegben. Reggel nyolc után például nem érkezett egyetlen vonat sem Verőcére Szobról, így kimaradt egy járat - a Nyugatiból pedig késve jött a szerelvény. Az utasokat szállító, fél kilenc utáni Szobról érkező járat viszont a menetrendtől eltérően nem zónázó, hanem "sima" személyvonatként ment tovább Vácról, így összesen egy órával nyúlt meg az utazás a Nyugati pályaudvar felé.

Körülbelül tizenöt reggeli vonatról van szó, mondta el kérdésünkre Kavalecz Imre, a MÁV szóvivője. Az üzemszünetet az okozta, hogy hajnalban a rendkívüli hideg miatt meghibásodott a vasúti jelző- és biztosítórendszer a Rákospalota-Újpest-Rákosrendező térségben, a vonatok egy része emiatt késve érkezett Budapestre. A hibát azóta kijavították, a közlekedés helyreállt.

#alt#

Az országban máshol is vannak gondok a vonatközlekedésben, így síntörés lassítja a közlekedést Kelenföld és Budaörs között, illetve Andráshidánál és Dunaharasztinál. Ezeken a vonalakon járnak a vonatok, de addig lassabban kell haladniuk, amíg a MÁV szakemberei ki nem javítják a hibákat, tehát késésekre mindenképp számítani kell.

Továbbra is buszok szállítják a Nyíregyháza-Balsa, Nyíregyháza-Dombrád vonalon az utasokat, a keskenynyomtávú vasút vasárnap este óta nem közlekedik a hófúvások miatt. A helyenként két méteres hófalak eltakarításán folyamatosan dolgoznak, öt helyen van még hó alatt a sín. Kavalecz Imre tájékoztatása szerint először a Balsáig vezető szakaszt szabadítják fel, ezután következik a Dombrádi rész. Ha minden jól megy, még a héten helyreállhat a forgalom a Nyíregyházáról induló, kétfelé ágazó kisvasút vonalán.

A rendkívüli hideg miatt éjszaka is nyitva tartja vasútállomásai várótermeit a MÁV. A várótermek elsősorban az utazók számára biztosítják a fűtött helyet, de most a hajléktalanok is ott maradhatnak éjszakára, áll a MÁV szerdai közleményében. Az utasok biztonsága érdekében fokozott ellenőrzéseket tartanak majd a pályaudvarok rendjének fenntartásával megbízott cég munkatársai. A budapesti Nyugati pályaudvaron egy évvel ezelőtt már átadtak egy, ötven ember befogadására alkalmas hajléktalan-melegedőt.