Még hat, Állampusztáról szökött rabot keresnek

2010.11.03. 15:46

Még hat rabot keresnek a rendőrök abból a húszból, akik az önkormányzati választás miatt október elején három napra eltávozhattak az Állampusztai Büntetés-végrehajtási Intézetből, de nem tértek vissza büntetésük folytatására, közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának sajtóirodája szerdán.

A Bács-Kiskun megyei intézetből "mintegy ötven, pénzbüntetés helyébe lépő szabadságvesztést töltő, illetve elzárással sújtott elkövető távozott elzárás-, vagy büntetés-félbeszakításra, hogy állampolgári jogukat gyakorolva szavazhassanak az önkormányzati választásokon" - olvasható a sajtóiroda közleményében.

Közülük azonban húszan nem jelentkeztek az előírt időpontban az intézetben, ezért a parancsnok fogolyszökés vétsége miatt feljelentést tett.

A közlemény szerint a húsz emberből kilencet már előállítottak a rendőrök, egy késve érkezett vissza, négy ember pedig időközben befizette azt a pénzbüntetést, amelynek ki nem fizetését korábban szabadságvesztésre változtatták.

A Kalocsai Városi Bíróság a múlt héten a szökött rabok közül hétnek az ügyét tárgyalta. A rabok közül négyen 5 hónap, 2 évre felfüggesztett fogházbüntetést kaptak, két fogvatartottra 5 hónap letöltendő fogházbüntetést szabott ki a bíróság, míg egy személy megrovásban részesült. A szökés miatt letöltendő fogházbüntetésre ítélt rabok esetében védőik enyhítésért fellebbeztek.