Elutasította Tánczos Gábor panaszát a strasbourgi bíróság

MTI
2005.05.30. 22:21

Megalapozatlannak nyilvánította, s így elutasította a gyermekgyilkosságért elítélt Tánczos Gábor panaszát a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága. A bíróság honlapjára felkerült határozat szerint Tánczos Gábor - akit egy magyar bíróság 13 évi börtönre ítélt, mert Körmenden 1998-ban megölt egy tízéves lányt - azért adott be panaszt a magyar állam ellen Strasbourgban, mert véleménye szerint nem tisztességes eljárásban ítélték el őt.

Tánczos a bírósági határozat szerint azt kifogásolta, hogy a Legfelsőbb Bíróság nem hallgatta meg őt a fellebbviteli eljárás során, hogy nem kapta meg a korábbi kihallgatások videofelvételeit, s hogy a testület elutasította egy pótlólagos szakértő meghallgatását ügyében.

A strasbourgi bíróság viszont emlékeztetett, hogy a tényállás felderítése alapvetően az elsőfokú bíróság feladata, a fellebbviteli eljárásban mindenekelőtt jogi kérdéseket vizsgálnak. Mivel pedig az elsőfokú eljárásban Tánczos és a vád képviselői egyenlő jogokkal rendelkeztek, a védelem jogait nem akadályozták, a strasbourgi döntés értelmében megalapozatlan az a panasza, hogy a vele kapcsolatos eljárás nem lett volna tisztességes.