OCÖ: káros akció az olaszliszkai kártérítési kereset

MTI
2007.07.26. 17:23
Egyéni akciónak, és a cigányság szempontjából kifejezetten károsnak tartja az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke, hogy egy ügyvéd milliárdos bírság kiszabását indítványozta, amiért a hatóságok több esetben a lincselés szót használták az olaszliszkai bűncselekménnyel kapcsolatban. Ezt Kolompár Orbán közölte csütörtökön.

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke azt mondta: az ügyben megszólaló ügyvéd által menedzselt akció káros és hosszú távon még inkább szembe állítja a hazai cigányságot a többségi társadalommal. Ezzel az egyéni akcióval a hazai roma társadalom és azok a józanul gondolkodó magyar állampolgárok elsöprő többsége, akik a nyugodt, békés egymás mellett élés hívei sem értenek, érthetnek egyet.

Kolompár Orbán arra figyelmeztette a keresetet indítványozó Gyury József Gergelyt, hogy "így nem lehet közös hazát építeni", mert mint mondta, "a többségi társadalom és a hazai cigányság között kiásott árkokat be kell temetni, hisz csak ez lehet gyermekeink, unokáink jövőjének záloga".

Olaszliszkán tavaly október 15-én agyonverték Szögi Lajos tanárt, mert autójával elsodort egy kislányt. Az eljárásban nyolc gyanúsítottat helyeztek előzetes letartóztatásba. Gyury, az egyik gyanúsított ügyvédje szerdán közölte: százmillió forint nem vagyoni kártérítést és egymilliárd forint közérdekű célra fordítandó bírság kiszabását indítványozza, mert a hatóságok által a közokiratokban használt lincselés kifejezés sértette védence személyiségi jogait, hátrányosan befolyásolta a gyanúsított, valamint a romák megítélését, és akár az ítélkezési folyamatot is befolyásolhatja.