Géza
-12 °C
-4 °C

A spanyolajkúak lettek Amerika legnagyobb kisebbsége

2003.01.23. 12:11
Az illegális bevándorlás és a természetes szaporulat mértéke miatt a spanyolajkúak megelőzték az afroamerikaiakat az Egyesült Államok kisebbségei között. Már a második legnagyobb amerikai népcsoport a spanyolajkúaké. A spanyolajkúak növekvő részaránya miatt felmerült a spanyol hivatalos nyelvvé tétele. Ez a gyakorlatban már megvalósult, a közhivatalok spanyolnyelvű ügyfélszolgálatokat is fenntartanak.
A hispanoamerikaiak száma a 2001-es népszámlálás adatai szerint elérte a 37 milliót, az országban 36,2 millió afroamerikai él. A spanyolajkúk száma 4,7 százalékkal, a feketéké 1,5 százalékkal nőtt 2000 és 2001 között. A demográfusok már régóta számítottak arra, hogy a spanyolajkúak aránya meghaladja majd az afroamerikaiakét - írja a BBC. "A jelenlegi trend ráadásul csak erősödni fog" - nyilatkozta Roberto Ramirez, a Népszámlálási Hivatal demográfusa a BBC-nek.

Illegális bevándorlás

A spanyolajkú népesség kétharmada mexikói származású, egynegyede nem rendelkezik amerikai állampolgársággal. Jelentős részük nagy kockázatot vállalva, illegális bevándorlóként lép be az ország területére. Tavaly október óta több mint húsz illegális bevándorló vesztette életét bejutási kísérlet során - írja a BBC.

Hivatalos nyelv lehet a spanyol?

Mivel a hispano népesség aránya a bevándorlásnak és a természetes szaporulatnak köszönhetően továbbra is növekszik, egyre gyakrabban merül fel igényként a spanyol nyelv hivatalossá tétele. Ez a gyakorlatban már részben meg is valósult, a legtöbb hivatalban alkalmaznak spanyolul beszélő ügyfélszolgálatost - írja az MTI.

A népszámlálás adatai szerint az Egyesült Államok népessége 2001-ben 284,4 millió volt, a népesség 70 százalékát kitevő fehérek aránya 196 millió volt. A spanyolajkúak aránya 13, az afroamerikaiak 12,7, az ázsiaiaké 4 százalék a népességen belül.