Árpád
-2 °C
4 °C

Egymillió dollárért kelhet el Hitler íróasztala

2006.09.04. 12:05
Egy bajor mester készítette Adol Hitler lakásának impozáns bútordarabjait, többek között íróasztalát, melyek ismét piacra kerülnek, értékük elérheti az egymillió dollárt. A második világháború után az amerikai hadsereg foglalta le és juttatta el őket az Egyesült Államokba, majd a hetvenes évek elején kerülhettek magánkézbe.

Hitler müncheni luxuslakásának impozáns darabjait, íróasztalát, könyvespolcát és székét egymillió dollárért (több mint 215 millió forint) adhatják el, állítja egy brit kereskedő, Minas Katchadorian. Az ismét piacra került bútorok már a náci vezér lakásában álltak, mikor 1938-ban, a háború kitörése előtt Arthur Neville Chamberlain, Edouard Daladier, Benito Mussolini és Adolf Hitler aláírták a müncheni egyezményt, írja a BBC.


Hitler íróasztala a kancellárián
fotó: faculty-web.at.northwestern.edu

A rendkívüli érdeklődés mellett zajló adás-vétel magánúton történik. „A polgári bútorok remek minőségű, alulértékelt darabjai a korszak német bútordivatának, melyeket hosszú ideig az ismeretlenség homálya fedett” - mondta Katchadorian. Hozzátette, hogy a bútorokat a bajor M Ballin műhelyében készítették.

A téglalap alakú asztal közepén egy bőrrel fedett, írásra alkalmas rész található, két oldalán pedig egy-egy fiók, melyeket a készítő nevével ellátott retesszel lehet bezárni. A fiókok alá polcokat szereltek fel.

1945 elején, München eleste után a bútorok az amerikai hadsereg birtokába kerültek, Katchadorian számára sem világos azonban, hogy pontosan hogyan jutottak el az Egyesült Államokba. Annyit lehet tudni mindössze, hogy a kormány a hetvenes évek elején elárverezte a háborúban elkobzott értéktárgyakat, a náci vezér bútorai ekkor kerülhettek magánkézbe. Katchadorian szerint a tölgyfából készült bútorokat egy amerikai magángyűjtő vásárolta meg.

„A bútorgarnitúrát 1929 novemberében személyes tanácsadója, Frau Bruckmann rendelte meg Adolf Hitler Prinzregentenplatzon található rezidenciájába. Hitlert épp abban az időszakban kezdték a társadalomban és a felsőbb politikai körök megismerni. A történelem rendkívül érdekes korszaka volt, nagyon élveztük a téma kutatását, melyen keresztül feltártuk Hitler hétköznapi életének részleteit” – mesélte a brit kereskedő.

„Az íróasztalnak egy múzeumban vagy egyetemi gyűjteményben lenne a helye, ha nem egy újabb magángyűjtő vásárolná meg őket” – véli Katchadorian.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?