Diána
11 °C
22 °C

Már csak egy település maradt Tél Tábornok fogságában

2003.02.08. 11:09
Tizenöt hóval elzárt település van Magyarországon, az érintett falvakban mintegy 14 ezren laknak - közölte Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Véleménye szerint a délutáni órákra valamennyi még elzárt települést elérik a hómarók. A hétvégén viszont az ország valamennyi síterepén kitűnő minőségű hó várja a sportos magyarokat.
Kelet-Magyarország valamennyi települése megközelíthető. Fejér megyében 6, Veszprém megyében 2, Tolna megyében 3, Baranya megyében 3, Bács-Kiskun megyében 1 települést zár el a külvilágtól a nagy hó. A közútkezelő vállalatoknak az éjszaka több utat is sikerült felszabadítaniuk. Az Útinform tájékoztatása szerint a 6-os főút is mindenütt két nyomon járható.

Kunpeszér az utolsó

Az északi megyékben havas, hókásás, síkos a főutak burkolata, de hasonló a helyzet Tolna megyében és Szombathely környékén is. Továbbra is járhatatlan a Zagyvaszántó és Nagykökényes közötti út egy szakasza Heves megyében. Bács-Kiskun megyében csak Kunpeszér megközelíthetetlen, a települést várhatóan délre érik el a hómarók. Feloldották a dunaföldvári hídon a kamionforgalomra vonatkozó korlátozást. A bajai Duna-hídon, amelyet az elmúlt napokban több alkalommal is le kellett zárni, szintén zavartalan a közlekedés. Budapesten megkezdődött a mellékutak és a lakótelepek takarítása.

Kékestetőn egy méteres a hó

Az ország egész területén sportolásra alkalmas terepek várják a sível és szánkóval felszerelkezetteket. A legjobb minőségűnek az Északi középhegység pályái ígérkeznek, ám megközelítésük a normalizálódó közlekedési lehetőségek ellenére is nehéz. A Mátrában Galyatetőn és Kékestetőn közel egyméteres hó hullott - a hómunkások a tömörítésen fáradoznak, a hétvégére várhatóan kifogástalan síterepek lesznek -, a felvonók is üzemelnek. Hasonlóan jó terepek találhatók Mátraszentistvánon és Mátraszentimrén. A Bükkben Bánkút kizárólag hólánccal közelíthető meg - jelenleg nem mindegyik felvonó működik. A Börzsönyben - Kemence, Nagy-Hideg-hegy - kisebbek a nehézségek a közlekedéssel, és a pályák kiváló állapotban vannak. A Budapest közeli terepekre sem lehet panasz, és itt kisebb nehézséggel kell szembe nézni az autótulajdonosoknak.