Emőke
-4 °C
9 °C

Gyilkos hőhullám: 52 fok Pakisztánban

2007.06.11. 16:47
Elsősorban a szegények között szedi az áldozatit a legújabb ázsiai hőhullám. Indiában és Pakisztánban eddig 120-an haltak meg, a két országban 49, illetve 52 fokos hőmérsékletet is mértek.

Hőhullám sújtja India északi részét és Pakisztán egyes vidékeit, a sivatagi eredetű forró légáramlatok okozta átmeneti felmelegedés több mint 120 ember halálát okozta a két országban a múlt hét óta - számoltak be róla hétfőn illetékesek és a helyi sajtó.

Indiában 74, a vele szomszédos Pakisztánban több mint ötven a halálos áldozatok száma.

Hajléktalan és koldus a legtöbb áldozat

Indiai beszámolók szerint a hajléktalanok, a koldusok és a szabadban dolgozók közül szedte legtöbb áldozatát a múlt héten beköszöntött rekkenő hőség. A sivatagos Rádzsasztán államban vasárnap 48,9 Celsius-fokig kúszott fel a hőmérők higanyszála, a fővárosban, Újdelhiben szombaton 44,9 fokot mértek.

A hőhullámot a Rádzsasztántól az Indiával szomszédos Pakisztánig húzódó Thar sivatag felől felszálló forró légáramlatok okozzák - magyarázták az indiai meteorológiai intézetnél, hozzátéve, hogy várhatóan a következő két napban véget ér a rendkívüli hőség.

Rekordot közelít a meleg Pakisztánban

Pakisztánban négy tartományban szedett halálos áldozatokat a meleg az elmúlt három-négy napban - közölték egészségügyi illetékesek. A legmagasabb hőmérsékletet itt a nyugati Beludzsisztán tartományban mérték: vasárnap 52 Celsius-fok volt. A helyi rekordhőmérséklet Beludzsisztánban 52,2 fok, ezt 1992-ben mérték.