Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Hétszázan mondtak igent azonos nemű párjuknak

2007.06.19. 15:44
Mintegy 350 "melegházasság" jött létre Csehországban azóta, hogy egy éve életbe lépett az azonos neműek kapcsolatát törvényesítő jogszabály.

A homoszexuális élettársi kapcsolatok bejegyzését (polgári esküvőt) lehetővé tévő törvényt több éves viták után tavaly áprilisban fogadta el a cseh parlament és ugyanazon év július elsején lépett életbe. A jogszabály számos kérdésben megkönnyítette a homoszexuálisok együttélését, de az érintettek gyermeket nem fogadhatnak örökbe. Ez alól kivétel az a helyzet, amikor a pár egyik tagjának már van gyermeke. Ilyenkor a meleg párok is nevelhetik a gyermeket, s erre számos példa van már.

Az utóbbi évben 350 "melegházasság" jött létre Csehországban. A bejegyzett párkapcsolatok több mint felét férfiak kötötték. A párkapcsolatot választók között vannak 18 évesek is, míg a legidősebb 80 esztendős. A legtöbb melegházasság - 126 - Prágában jött létre, a legkevesebb - mindössze kettő - a Karlovy Vary-i régióban.

Az új melegházasságok közül eddig mintegy tucatnyi bomlott fel. A melegházasságokat az anyakönyvi hivatalban jegyzik be. Több nagyszabású meleglakodalom is lezajlott az elmúlt egy év alatt - két ismert művész például Karlstejn várában esküdött egymásnak örök hűséget -, de a többség inkább a csendes egybekelést választotta.

Felmérések szerint a cseh lakosság kétharmada támogatja a melegházasság lehetőségét. A jogszabályt leginkább a Kereszténydemokrata Néppárt és a katolikus egyház ellenezte, s Václav Klaus államfő is élesen bírálta, természetellenesnek minősítette.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft