Máté, Mirella
7 °C
18 °C

Nem odavaló akna robbant Szolnokon

2006.05.24. 16:13
A katonai ügyészség halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt nyomoz a szolnoki honvédségi kiképzőbázison történt robbanás miatt. Jelenleg tanúkihallgatások folynak - mondta el Bocskai István a honvédelmi tárca szóvivője. A detonáció következtében egy főtiszt meghalt, két tiszthelyettest kórházban álpolnak, akiken sikeres műtéteket hajtottak vége.
Egy 152 milliméteres repeszromboló gránát robbant fel kedden délelőtt a Magyar Honvédség szolnoki kiképzőbázisán. Az eset miatt a katonai ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett, gondatlan veszélyeztetés alapos gyanúja miatt indított nyomozást, ismeretlen tettes ellen - jelentette be szerdán Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium (HM) szóvivője. Az ügyben jelenleg kihallgatások folynak.

Meghalt a rajparancsnok

A detonáció következtében K. Róbert őrnagy, rajparancsnok meghalt. Ő mestertűzszerész volt, a Honvédség egyik legjobb szakembere ezen a területen - hangzott el a sajtótájékoztatón. G. Imre törzsőrmester és H. Sándor főtörzsőrmester súlyos sebesüléseket szenvedett. Róluk Dr. Zsíros Lajos orvos ezredes a szerdai sajtótájékoztatón elmondta: a két sérültet - akiket repeszek értek - megoperálták tegnap, rehabilitációjuk hónapokig tarthat.

Az egyikük felkarján a fő verőér, vagyis az artéria sérült meg, ezért ez a sebesülés életveszélyes volt. Az artériát sikerült összevarrni, és két elszakadt ideget is összeillesztettek, illetve rögzítettek. Ezután várható, hogy a felkar mozgatható lesz a jövőben. Ehhez azonban az idegeknek is növekedniük kell, erre minden remény megvan. Egyelőre nem varrták össze a fölötte lévő bőrfelületet, hogy szükség esetén be tudjanak a későbbiekben is avatkozni. Csak egy év múlva dől el egyébként, hogy mennyire volt reparálható a sérülés - tette hozzá Zsíros Lajos.

A másik sérült esetében egy úgynevezett lyukas törés következett be: a repesz ugyanis áthaladt a katona lábán. Ezt a sebet ellátták, illetve ugyanennek a katonának a könyökén végeztek műtétet, amely súlyosan sérült. A könyökízület mozgása a későbbiekben nem biztos, hogy tökéletesen helyreállítható - mondta az orvos ezredes.

Nem függ össze más esetekkel

Bocskai István nem kívánta kommentálni a különböző feltételezéseket, miszerint a szolnoki kiképzőközpontban történt robbanás összefüggött volna az ugyancsak kedden kigyulladt siroki lőszerraktár esetével. Sirokon nem repeszromboló gránátokat, hanem RPG-ket tároltak - magyarázta a szóvivő.

Lapunk kérdésére, hogy a most életét vesztő őrnagy korábban részt vett-e például a törökbálinti pirotechnikai raktár felrobbanásának vizsgálatában, illetve, hogy lehet-e összefüggés a két eset között, szintén nemlegesen válaszolt. Szerinte az őrnagy számos feladatot teljesített, nagy erejű robbanószerek mentesítésében vett részt, szakértőként is tevékenykedhetett, de nincs összefüggés semmilyen más robbanás vagy tűzeset és a szolnoki detonáció között.

Hogyan került a lőszer ioda, ahová nem vihették be?

Bocskai megerősítette viszont: a katonai ügyészség elsősorban azt vizsgálja, hogyan kerülhetett a felrobbant lőszer a kiképzőbázisra, illetve, hogy miként használhatták fel az eredeti kiképzési programban nem is szereplő repeszromboló gránátot. Vagyis: nem odavaló anyag robbant fel Szolnokon. Azt, hogy hatástalanított vagy nem hatástalanított tűzszerészeti eszközről volt-e szó, Bocskai nem tudta megmondani, aki elmondta: a Magyar Honvédségnél használnak ilyen 152 milliméteres repeszromboló gránátot.

Azt is vizsgálják, betartottak-e minden előírást azok a katonák, akik a nemzetközi kiképzőprogramot készítették elő. Tizenegy emberről van szó, akik azt az úgynevezett imitált aknamezőt építették ki, ahol a robbanás történt.

A nemzetközi kiképzésbe beiktatott imitált aknamező felismerése volt a szolnoki telepen tartózkodó külföldi hallgatók feladata. A külföldiek azonban a robbanáskor nem voltak a helyszínen, hiszen ott akkor még a magyar előkészítők dolgoztak.

A terep kiépítésének, illetve az előkészítésnek a felelőse, pontosabban a feladat végrehajtásának parancsnoka az elhunyt K. Róbert őrnagy volt, mondta lapunk kérdésére a HM-szóvivő.

Segítik a családot

Az áldozatul esett őrnagy családja minden segítséget megkap, ami a törvényben elő van írva, és igyekszik a honvédség a lehető legrövidebb idő alatt a szociális jellegű támogatásokat folyósítani.

Az előkészítéskor jelen lévő katonák időközben pszichológiai segítséget is kaptak. Dr. Bräuer Ágnes alezredes, a csapatpszichológus elmondta, ő és kolléganője is a helyszínen segítették a raj többi tagját. Jelenleg csoportterápia folyik, az úgynevezett ventilláció, vagyis beszéltetik a szemtanúkat, hogy az esetlegesen fellépő sokkos állapotot megelőzzék, illetve kezeljék. Elsősorban azokat a katonákat vették kezelésbe, akik közvetlenül érintettek voltak, vagyis részt vettek az előkészítő munkában.

A Honvédségnél az ügyészi nyomozással párhuzamosan megkezdődött egy másik vizsgálatsorozat is - tájékoztatott Bocskai István. Eszerint átvizsgálják az összes tűzszerészeti eszközt, lőszert, amelyeket a kiképzés során felhasználhatnak a hadseregnél. Ezután jelentés készül a vezérkar számára, ahol megfontolják, szükséges-e módosítani a jelenleg érvényben lévő tűzszerészeti szabályokon a Honvédségnél.