Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Pezsgősüveget temettek

2005.12.01. 15:39
Gyászszertártást rendezett a Hulladék Munkaszövetség csütörtökön délelőtt abból az alkalomból, hogy december 1-től megszűnik a Törley pezsgősüveg betétdíja. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezek a pezsgőspalackok többé nem visszaválthatóak, ezért az üres üvegek mostantól a hulladékhegyeket fogják növelni.

"Ó jaj, búcsúzunk tőled végleg, kedves pezsgősüveg. Képzetünkben így maradsz meg nekünk: karcsún, délcegen, betétesen. Immár menj - nyugodjál békében. Mi még maradunk, amíg a Föld hajlandó elviselni a hátán." A Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) a Batthyány téren ezzel a beszéddel búcsúzott a betétdíjas Törley pezsgősüvegektől. A szertartáson villámlátogatást tett Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, valamint képviseltette magát a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium is.

A fekete lepellel takart bevásárlókocsi tetején díszelgett az említett palack egyik utolsó darabja, amely a szertartás végére a sajátos ravatal mélyére süllyedve jelképezte elmúlását.

A visszaváltható üvegek eltűnése azért jelent problémát, mert újratöltésük sokkal kevésbé terheli a környezetet, mint újrahasznosításuk vagy ártalmatlanításuk. A HuMuSz a vonatkozó szabályozás kritikájaként fogalmazta meg, hogy a hazai gyakorlat inkább a kereskedelem érdekeit szolgálja, nem pedig az unió több országában is megvalósuló példát veszi át. Németországban, Finnországban, Ausztriában és Csehországban ugyanis a vásárlóknak lehetőségük van arra, hogy a visszaváltható üvegeket, dobozokat válasszák.

2005. január 1-én lépett hatályba a módosított termékdíj-törvény. Az ehhez kapcsolódó tavaszi kormányrendeletben azonban nem kaptak helyet olyan jogi és gazdasági ösztönzések, amelyek erősíthették volna a betétdíjas csomagolások pozícióját, térnyerését. A jogszabályt bírálók szerint így nem igazán marad a környezettudatos vagy spóroló vásárló számára túl sok választási lehetőség.

A visszaváltható üvegek fokozatos kiszorulása
1988-90-től a szénsavas üdítőket egyre nagyobb arányban műanyag palackban kezdték forgalmazni;
1989-91-től a gyümölcslevek, nektárok gyártói fokozatosan a kombinált dobozra tértek át;
1992-től megszüntették a befőttes üvegek visszaváltását;
1995-től a betétes "kólás" üvegeket kivonták a forgalomból;
1996-97-ben az ásványvizeket is műanyagba palackban kezdték értékesíteni;
1998-2003 között a visszaváltható műanyag palackok nagy része is eldobható lett;
2005-ben az utolsó visszaváltható ásványvizes, pezsgős- és vermutosüveg betétdíja is megszűnt.